U TZ Općine Brinje kvalitetni pomaci u razvoju turističke djelatnosti

0
Dir. TZO Brinje Mira Špehar

Općina Brinje unatoč brojnim mogućnostima za kvalitetan i sadržajan razvoj turističkog poslovanja dugi je niz godina, zbog raznih okolnosti tu granu kulturno povijesnog ali i gospodarskog djelovanja zapostavljala, što se odrazilo i na promociju brinjskog kraja kako u Hrvatskoj tako i diljem svijeta.
Tek se nedavno, točnije prije osam mjeseci u Općini Brinje pokrenuo turistički čin djelovanja što je dovelo do sadržajnijeg i kvalitetnijeg valoriziranja Općine kao cjeline. Općinski je načelnik Zlatko Fumić uz podršku Općinskog vijeća pokrenuo inicijativu osnivanja TZ Općine Brinje, što je rezultiralo i prvim konkretnim poslovima među kojima i imenovanjem direktorice TZ Mire Špehar.
Danas, osam mjeseci nakon što je TZ Općine Brinje započela sa radom, rezultati su vidljivi, i što je najbitnije Općina Brinje napokon pronalazi zasluženo mjesto na turističkoj karti Hrvatske. Svaki su početci teški, tako i samo ustrojavanje TZ, osmišljavanje rada, kao i realizacija projekata. Bio je to i povod da saznamo nešto više od dir. TZ Općine Brinje Mirom Špehar kako je bilo, gdje su sada i što predstoji.
„Službeno sam u Brinju 9 mjeseci, od čega sam prva dva mjeseca boravila u prostorijama općine, organizirajući budući ured, telefonske linije, izradu programa rada, prikupljanje fotografije ali i niz drugih materijala potrebnih za web, dizajn logotip, memorandum i dr. Sadašnji je ured je počeo funkcionirati točno na Veliki petak kad sam se iz „Zbirke narodnog blaga“ preselila u ured koji je Općina osigurala za TZ. Slijedili su formalno pravni poslovi vezani za nadležne ustanove i logistički poslovi vezani za funkcioniranje ureda tako da slobodno možemo reći da je ured TZ u punoj funkciji tek nešto više od 6 mjeseci“ – kaže dir. Mira Špehar.
Osnivanju ureda TZ Općine Brinje podrazumijevalo je i niz drugih poslova, od izrade niza potrebnih obrazaca, odluka, uspostavljanja suradnje sa svim nadležnim institucijama (MINT, HTZ, TZ Županije, Zavoda za statistiku) ažuriranje podataka novog TZ-a, ustrojavanje evidencije iznajmljivača, obilazak banke, porezne i drugih ustanova. Usporedno s tim poslovima, dir. Mira Špehar naglašava i poslove na izradi web i facebook stranica za što je prikupljen značajan fundus fotografija, za što nismo plaćali profesionalnog fotografa. Paralelno s tim uspostavila se suradnja s turističkim zajednicama u okruženju, s raznim udrugama te drugim subjektima važnim za rad turističke zajednice.

dir. Mira Špehar
dir. Mira Špehar

„Raduje me što sam uspjela izraditi službenu dokumentaciju TZ-a, poput uputa za iznajmljivače, obrasce za prijavu turista, i najvažnije, ustrojen je sustav plaćanja i evidencije naplate boravišne pristojbe koji do sad nije uopće funkcionirao. Prihodi su naravno mali jer imamo malo noćenja i malo kreveta, ali ne treba zaboraviti da toga do sada uopće nije bilo. Prva manifestacija me zatekla već nakon dva mjeseca, bio je to Tradicionalan pohod na Zarin, u organizaciji PD „Škamnica“, u čemu je TZ organizirala poklone za planinarska društva koje je izradila udruga žena „Pavenka“ i osigurala specijalnog gosta Željka Pervana. Ishodovana je i suglasnost MINT-a za upravljanje „Zbirkom narodnog blaga“, koju je Općina Brinje ustupila TZ-u na upravljanje, dizajnirane su i tiskane ulaznice za pojedince i grupe, od čega smo već počeli ostvarivati prihode. Dizajnirani su i postavljeni informativni panoi TZ-e, veliki info pano o Brinju u Žutoj Lokvi te pomični info panoi kod hotela Lika. Obavljeni su građevinski radovi na Zbirci narodnog blaga, koja je i iznutra i izvana, bila u jako lošem stanju i nimalo reprezentativna. Ne treba zaboraviti ni poslove oko akcija uređenja okućnica“ – izdvaja dir. Špehar.
Ne manje važnim dir. Mira Špehar drži i poslove vezane za javne radove putem kojih je uređeno dječje igralište na Gradini, ispod starog grada Sokolca. Izrađen je i projekt postavljanja promatračnice kod Siničić spilje kojim smo dobili bespovratna sredstva u iznosu od 30.000 kn. Naravno da realizacija takvog projekta zahtjeva niz potvrda i suglasnosti čija je realizacija u tijeku (arhitektonska skica, Ured za graditeljstvo, Hrvatske šume, Ured za imovinsko pravne odnose,..). Realizacija promatračnice s info panoima planirana je do mjeseca travnja, 2016. Organizirano je događanje povodom Dana općine i Blagdana Velike Gospe na pisti, koje je okupilo, prema nekim procjenama oko 300 posjetitelja. Većina Brinjaka i njihovih gostiju, bili su oduševljeni događanjem. Sudjelovalo se u pripremi i organizaciji obilježavanja spomenutih dana. U suradnji s taekwando klubom Brinje, organizirano je natjecanje 1. Brinje Open, a tu su i poslovi izrade promotivnog letka za školske izlete i odaslana informacija o našoj kulturnoj baštini na preko 90 škola i potencijalnih posjetitelja. Preko 100 turističkih agencija dobilo je obavijest o novoj kontinentalnoj destinaciji, ističe dir. Mira Špehar.
U tijeku je izrada projekta „Brinje Bike“, trasiranja i markiranja biciklističke staze. U pripremi je i projekt trasiranja enduro staze, što bi trebalo biti odrađeno do kraja ove godine, ako odobri Turističko vijeće. Ono što je potrebno posebno naglasiti, za razliku od nekih drugih TZ u bližem i širem okruženju, sve ove projekte dir. Špehar radi i osmišljava sama ne plaćajući razne agencije, što je pazeći na financijske troškove. Taj dio posla iznimno je zahtijevan i traži veliku stručnost, poznavanje materije, ali i potpunu predanost radu. Sve ove predradnje trebale bi jednog dana povećati turistički promet na našem području, ali za to svakako treba proteći puno više vremena od ovih 9 mjeseci. Kontinentalni turizam na cijelom području Republike Hrvatske je jako sporo razvija.
Žao mi je što pojedine osobe nisu svjesne, odnosno nisu upoznate s činjenicom da se Turističke zajednice osnivaju radi promicanja i unapređenja turizma te da prihode ostvaruje iz turističkih članarina, boravišne pristojbe, upravljanjem turističke infrastrukture te iz proračuna lokalne samouprave. Turističke zajednice ne prodaju sir ili rakiju da ostvaruju neku zaradu.
Ono što mnogima još uvijek nije poznato je i podatak da TZ nisu osnovane radi zabavljanja lokalnog stanovništva, jer Brinje kao mala kontinentalna destinacija, bogate kulturne baštine, koja je godinama zanemarivana treba svježe, realne i kvalitetne programe i projekte koji će donijeti razvoj, što je po dosadašnjim poslovima i rezultatima pokazano da se može.
„Moram kazati da je ugodno raditi kad imate razumijevanje i podršku, tu izdvajam načelnika općine Zlatka Fumića, koji se prvi stavio na raspolaganje i iskazuje spremnost i podršku u realizaciji programa i aktivnosti. Treba reći da je do sada odrađeno puno toga što nije odmah vidljivo. Neke će aktivnosti pokazati svoje rezultate tek kroz naredno razdoblje. Uvjerena sam da će planirani i realizirani projekti doprinijeti većem broju posjetitelja narednih godina. Pokušat ćemo na toj novoizrađenoj infrastrukturi organizirati događanja i svakako više raditi na promociji destinacije“ – kazala je dir. TZ Općine Brinje Mira Špehar.
Dražen Prša