U Zagrebu održan prosvjedni skup protiv Europske unije

23

 

Danas, 23. Kolovoza 2011. na glavnom zagrebačkom trgu, u organizaciji nezavisne građanske inicijative, održan je skup protiv Europske unije. Na skupu su govore održali brojni građani koji se protive ulasku Hrvatske u ovu tvorevinu država. Skup je svojim govor započeo Gordan Masnjak koji je izrazio svoju želju da Hrvatska i dalje ostane samostalna i suverena, te je naglasio kako jedino izvan Europske unije možemo osigurati budućnost sebi i svojoj djeci.

Nakon njega, dr. Giovanni Garbin govorio je o situaciji u Italiji, kada su Italija, Francuska i Njemačka htjele izaći iz EU, a unutar Unije nastao je kaos jer bi se bez tih država Unija raspala. Hrvoje Pernar je zatim uzeo riječ i govorio o tome kako odluke za manje članice Europske unije donose veće članice, te zamjerio našim  političarima iluziju da će u okviru EU i dalje moći zastupati državotvorni interes Hrvatske, s obzirom na veličinu naše zemlje i neznatan broj zastupnika koje ćemo imati u EU parlamentu.

Zatim je govorio predsjednik Stranke mladih, Neven Botica, koji tvrdi kako je većina mladih Hrvata trenutno protiv ulaska u Europsku uniju, a u javnosti se to prikazuje potpuno drukčije od istine. Botica je također izrazio zabrinutost za budućnost mladih, koji će po njegovom mišljenju nakon ulaska u EU imati još lošiju perspektivu.

Nakon njega je govorio Ivan Pernar, ističući članarinu za EU koju će Hrvatska morati plaćati, a koja iznosi 600 milijuna eura te na kraju svog dojmljivog govora uzviknuo: „Europska unija je nova Jugoslavija!“ Silvijo Tot i Ivan Velički upozorili su na specifične probleme branitelja koje su donijeli pregovori sa EU. Zatvaraju se hrvatski branitelji i generali, da bi se platila  cijena ulaska Hrvatske u Europske uniju i zaključili: „Moramo vratiti slobodu našem narodu, ne smijemo dozvoliti da nas ponižavaju!“ Nakon toga, Vladimir Biondić naglasio je kako je „svaki pravi Hrvat protiv EU, dok su svi koji su za EU – IZDAJICE! Na govornici je bio i Dr.Natko Kovačević upozorivši kako nas EU želi koristiti kao građevinski materijal.

Na kraju ovog zanimljivog skupa, jedan se neimenovani mladić oglasio preko megafona i prepun emocija zavikao: „ Mi mladi gladni smo slobode! Nitko nas ne čuje! Mi želimo živjeti! Želimo da se čuje naš glas! Za vrijeme posljednjeg govora, jedan od govornika Silvijo Tot, organizatore je iznenadio glasnim i nekulturnim ispadima, od čega se organizatori ograđuju.

 

Izvješće: Danica Malkoč

Slike i video: Siniša Krčmarek

 

VIDEO:  PROSVJED PROTIV ULASKA U EU 23.8.2011.