Udruge naseljenih Hrvata kod predsjednika Josipovića

Predstavnici raznih Udruga Hrvata naseljenih na području naseljenih oslobađanjem u akciji „Oluja“ , među  kojim su  bili predstavnici iz Knina, Gračaca , Obrovca i Korenice a objedinjeni u krovnu organizaciju ZUNH primljeni su ovoga tjedna kod  hrvatskog predsjednika Ive Josipovića. S predsjednikom su se zadržali oko pola sata u kojem su mu izložili problem naseljenih Hrvata i zastoj po tom pitanju. Isto tako su predstavili i probleme u funkcioniranju lokalne samouprave različito od županije do županije.

Nakon prijema kod predsjednika Josipovića predstavnici udruga naseljenih Hrvata su bili kod ravanateljice Uprave za  područja od posebne državne skrbi  Ana-Marije Radić u sklopu MRRSVG-a.

Nastavak ispod oglasa

Predstavnici udruga su prikazali stanje po županijama i mjestima i izvijestili o problemima u sklopu stambenog zbrinjavanja naseljenih Hrvata i problemu sporog otkupa kuća. Ana Marija Radić je s pažnjom saslušala probleme i ukazala na smjer rješavnja istih, a kod otkupa kuća da korisnici trebaju kompletirati dokumentaciju i vratiti potpisani Ugovor  i da se otkup može realizirati u roku od 3-4 mjeseca.

Posebno je istaknut problem 17 građevniskih parcela kod Borja u Korenici koji je u zastoju više od 4 godine.

Predstavnik Udruge naseljenih Hrvata u Korenici Pero Aračić stupio je kontakt i s Regionalnim uredom iz Gospića kojem je isti izložen problem zastoja u stambenm zbrinjavnju građana hrvatske nacionalnosti na području općine Plitvička Jezera.

U razgovorima u Zagrebu i s predstavnicima Regionalnih ureda  predstavnici udruga naseljenih Hrvata upoznati su i s Akcijskim planom stambenog zbrinjavanja građana srpske nacionalnosti tzv. bivših nositelja stanarskog prava, a sve u svezi žurnog zatvaranja Poglavlja 23. To je stavljeno kao prioritet u slijedećem razdoblju.