UHDVDR Opatije i UHDDR LSŽ u cilju očuvanja tijekovina domovinskog rata

0

Članovi UHDVDR Ogranka Opatija organizirali su izlet po nekadašnjim bojišnicama, i to gdje do sada, nakon Domovinskog rata nisu bili. Posjetili su Karlovac i Muzej na otvorenom, Slunj, Plitvice i spomen obilježje Josipu Joviću, Zalužnicu, Otočac i Brinje. Na svim mjestima položili su vijence i odali počast poginulim braniteljima.
Vrednovanje tijekovina Domovinskog rata, čuvanje uspomena na obranu Domovine i odavanje počasti poginulima u Domovinskom ratu samo je dio onoga što su članovi UHDVDR Ogranaka Opatija prihvatili kao obvezu s ciljem da se ne zaborave teški dani obrane hrvatske a herojske zasluge onih koji su položili svoje živote na oltar Domovine.
Tako je 50 – tak branitelja okupljenih u UHDVDR Ogranka Opatija tijekom subote posjetilo nekadašnje bojišnice u Karlovcu i Slunju, potom su se na Plitvičkim jezerima poklonili i zapalili svijeće kod spomen obilježja Josipu Joviću, dok su u Otočcu, kod spomenika poginulim braniteljima položili cvijeće, zapalili svijeće i odali dužan pijetet poginulim braniteljima. Bila je to prigoda i za ugodno druženje i evociranje sjećanja na dane provedene na ličkom ratištu, na području Općine Brinje i Grad Otočca.
O tijeku tadašnjih borbi podsjetili su stožerni brigadir Frane Primorac i predsjednik UHDDR Ogranka Brinje Vlade Dasović, dok je predsjednik ŽO UHDDR Ličko senjske županije Božo Bižanović istaknuo potrebu aktivnije i sadržajnije suradnje.
O samom djelovanju udruge branitelja govorio je Ante Josipović predsjednik UHDVDR Ogranka Opatija kazavši da su u udruzi okupljeni nekadašnji branitelji iz 111., 118., 128., 138 i 155. Brigade koji su nakon Oluje prešli u 8. Pukovniju.

Frano Primorac um.stož.brigadir
Frano Primorac um.stož.brigadir
„Svake godine obilazimo mjesta pogibije naših pripadnika postrojbi, počevši od dr. Ivka, Marina Cvetkovića, područje Čanka obilazimo, Mazin, mjesta pogibije Borisa Čudine i Jordana Brumnjaka, tako smo i sada obišli pojedine dijelove bojišnica. Bila je i prigoda da neki od naših članovi po prvi put posjete spomen obilježje Josipu Joviću na Plitvicama. Imamo u udruzi po popisu 417 članova, no nisu svi aktivni. Uglavnom imamo redovite aktivnosti kojima doprinosimo očuvanju identiteta i ponosa na dane iz Domovinskog rata“ – kazao je Ante Josipović.
Stožerni brigadir u mirovini Frano Primorac, koji je na područje ličkog ratišta došao 1991 godine kazao je da ga za ovo područje vežu teške ali i lijepe uspomene.
„Ovo je samo jedna od naših aktivnosti koje redovno održavamo, obilazimo mjesta stradanja naših branitelja od Saborskog, Glibodola, Lipica …, u Brinju su našoj brigadi dali ime ulice. Imamo kvalitetnu suradnju i sa Otočcem, Brinjem i Gospićem. Nikad ne smijemo zaboraviti na našu povijest, moramo održavati veze prijateljstva i suradnje. Danas smo dogovorili i tijek daljnje suradnje što posebno raduje„ – kazao je Frano Primorac.
Predsjednik ŽO UHDDR Ličko senjske županije Božo Bižanović iskazao je zadovoljstvo susretom sa pripadnicima 111. Brigade i UHDDR.
Božo Bižanović predsjednik ŽO UHDDR LSŽ
Božo Bižanović predsjednik ŽO UHDDR LSŽ
„Raduje me što smo stvorili zajedničke smjernice daljnjeg djelovanja između UHDVDR Opatije i ŽO UHDDR LSŽ. I ovo današnje druženje samo je pomak na bolje i kvalitetnije održavanje svih naših aktivnosti. Ispred naše UHDDR i 133. Brigade HV dogovorio sam da sljedeće godine budu učesnici obilježavanja 25. Obljetnice 133. Brigade“ – kazao je predsjednik ŽO UHDDR LSŽ Božo Bižanović.
Dražen Prša