Umjetnost ili govor mržnje?

1

Nakon što je javnost ostala podijeljena, ali uglavnom šokirana, detaljima kazališne predstave ‘Šest likova traži autora’ Olivera Frljića umirovljeni biskup dr. Mile Bogović komentirao je ovu predstavu za televiziju „Laudato“.
-Za njega, dakle, ja sam svinja. Kad bih ja to rekao za njega u bilo kojem kontekstu, to bi bio govor mržnje. Ovako je to humor i satira. Frljić je za kerempuhovce umjetnik. Ne znam čemu im služi taj novi ‘okvir za mržnju’, kako bi rekao Krsto Papić. Ta vrsta ‘umjetnosti’ silno me podsjeća na onu iz 1945., kad su komunistički ‘bogovi’ sebi prisvojili pravo da tisućama i tisućama ljudi oduzmu dostojanstvo na koje ih je Bog uzdigao, te sve proglase ušima, gnjidama i štakorima, pa ih onda potamane i bace u jame, rovove i bezdanke. Bila je povlastica ako ih nisu žive bacili. Ovdje nas šestoricu nisu ubrojili među gnjide i štakore, nego smo promaknuti u svinje i završili smo kao svinje. Zar nije i Frljićevo ubijanje fašističkih i ustaških svinja slično umijeću tog davnog izuma koje je obilno korišteno u ljeti 1945. g.? Ta sličnost je velika, pa makar to nazočnima u kazalištu Kerempuh sve izgledalo zabavno i veselo- upozorava mons. Bogović i dodaje kako nije toliko osjetljiv na te napade, jer ih ih dosta imao u svojoj službi.
-Nisam shvatio da se to odnosi na mene osobno. Poznajem djelovanje Frljića, već sam imao nekih kontakata s njim preko medija. Nije to meni toliko teško palo. Ali to je jedna sablazan, bez obzira kako to tko primio. Tako nešto ne bi se smjelo događati. Nisam osobno uznemiren, nego sam uznemiren za naše društvo koje prihvati kao normalno ono što je blasfemija i nenormalno. Društvo pokazuje veliku dozu bolesti, ako to prihvati kao normalno postupanje. Svakako je loš znak da naše društvo to podnosi kao normalan način izražavanja u umjetnosti, još kada to kaže netko tko sebi prisvaja pravo na umjetnost.
Mons. Bogović smatra da bi i država trebala ‘postaviti neke kriterije i u najmanju ruku odustati od financiranja toga. Kaže, Frljiću je dana velika pozornost koju svakako ovom predstavom ne zaslužuje.

GSB/L. O.