Uprava NP Plitvička jezera službeno otvorila dvije poučno-rekreativne staze

13

PLITVIČKA JEZERA – Uprava NP Plitvička jezera službeno je otvorila dvije poučno-rekreativne staze. Ravnatelj parka mr. sc. Branislav Šutić je okupljenim novinarima naglašavao kako nije želio stvarati pompe oko otvaranja ovih novih sadržaja već su staze otvorene na jednostavan i simboličan način.

– Mi smo umjesto presijecanja vrpce, govora i svečanosti željeli  na skroman način obilježiti novi iskorak u ponudi nacionalnog parka. Dio staze  zajednički su prošli  djelatnici parka koji su najzaslužniji za realizaciju ovih dvaju projekata i vi novinari. Tako mogu reći da smo stazu Plitvica duljine 9 km  i stazu Čorkova uvala duljine 21 km otvorili pješačenjem, kao što će tuda hodati mnogi posjetitelji koji  osim jezera žele vidjeti nedirnute eko-sustave plitvičkih šuma. Staze su poučno-rekreativne, a posjetitelji će ih obilaziti uz stručno vodstvo. Osim što je ovdje riječ o novoj ponudi nacionalnog parka, na ovaj ćemo način nešto rasteretiti ostale staze unutar parka jer su naši posjetitelji već izrazili zanimanje za te nove sadržaje, kazao nam je ravnatelj Šutić dodajući kako su sve poslove oko markiranja i izgradnje novih staza realizirali djelatnici NP Plitvička jezera. Okupljeni su novinari obilazeći stazu «Plitvica» već od ranih jutarnjih sati susretali brojne turiste koji su čekali na ukrcaj u putnički vlakić kako bi ih nakon službenog otvaranja poučnih staza poveo prema dijelovima parka  koji na mnogo mjesta zadiru u duboku, do sada gotovo netaknutu šumu.

Oglas

Glasnogovornica parka mr. sc. Vlatka Ružić je zaključila kako je zanimanje turista za nove sadržaje bilo očekivano.

– Upravo šume čine najveći dio nacionalnog  parka, gotovo 3/4 njegove ukupne površine. Stoga smo vrlo ciljano krenuli u realizaciju ovoga projekta. Staze se protežu do 1100 m n/m pa su takve destinacije omiljene trkačima, trackerima, planinarima i svima koji vole šumske eko-sustave. Na neki način  treba reći da smo turistima otkrili nešto novo, nešto što do sada ovdje nismo mogli vidjeti. Od turističkih agencija smo u mnogo navrata dobivali upite za duljim boravkom turista koji osim jezera žele vidjeti još nešto. Na ovome se neće stati jer će već naredne godine realizirati projekt oko uređenja infrastrukture za pećinu Golubnjaču, što će našim posjetiteljima biti jedna nova i neotkrivena, ali svakako vrlo velika atrakcija, rekla nam je glasnogovornica mr. sc. Vlatka Ružić.

M. S.