Urbani vrt: „Vrtlariti je lako – nauči kako“

0

Na lokaciji budućeg urbanog ekološkog permakulturnog vrta okupili su se protekloga vikenda volonteri udruge ZiR – Zajednica i razvoj Kruškovac, Udruge roditelja djece s teškoćama u razvoju „Pčelice“ te LAG-a Lika. Voditelj LAG-a Tomislav Kovačević ugodno je iznenađen zajedništvom i  ukupnim angažmanom udruga i pojedinaca.

-Posebna zahvala ide ravnatelju i osoblju Samostalne narodne knjižnice Gospić koja je za potrebe sadnje presadnica aronije i ribizla osigurala vodu, susjedi Julki koja je na sebe preuzela brigu o sadnicama narednih nekoliko dana te medijima koji su popratili akciju. Upravo se na ovakvim primjerima pokazuje međusobna suradnja lokalne zajednice na zajedničkom prostoru. Za potrebe formiranja urbanog vrta Grad Gospić i OŠ dr. Jure Turića izdali su suglasnost za korištenje djela zemljišta u neposrednoj okolici škole te aktivno pomažu u provedbi projekta. LAG Lika je pomogao prilikom osmišljavanja i prijave projekta, rekao nam je Tomislav Kovačević.

Udruga ZIR – Zajednica i razvoj je prijavila je projekt na natječaj „Naš doprinos zajednici“ Zaklade Kajo Dadić te su joj odobrena sredstva za provedbu planiranih akcija. U vrtu je predviđeno formiranje oglednog prikaza balkonskog prostora jednog gradskog stana. Drugi dio vrta će biti izveden tako da će prikazati mogućnost kako kultivirati malu zelene površine (ne veću od manje okućnice) u funkcionalan, intenzivni, energetski djelotvoran sustav koji može obitelj opskrbljivati hranom. Pozicioniranjem vrtnih elemenata vrt će poslužiti i kao potencijalni poligon za terapiju senzorne integracije djeci s teškoćama u razvoju koji u samom gradu oskudijevaju mjestom svog zajedničkog druženja. Akcija ima za cilj uključiti sve zainteresirane članove zajednice i na taj način im približiti značenje ekološkog vrtlarenja, ekologije kao životnog principa.

Prva volonterska akcije organizirana je na dvije lokacije

– Na lokaciji budućeg urbanog vrta organizirano je čišćenje površine od preostalog korijenja te sađenje sadnica ribizla i aronije koji će formirati jednu od prirodnih granica vrta.

– Na drugoj lokaciji su tijekom poslijepodneva volonteri prionuli izradi stolova, stolica i klupa od paleta. Kako je urbani vrt zamišljen kao mjesto razmjene znanja za stanovnike Gospića, ali i za potrebe praktične nastave OŠ dr. Jure Turića potrebno je pripremiti elemente za učionicu na otvorenom.

Radovi u urbanom vrtu će se odvijati tijekom lipnja kroz volonterske akcije i uz stručnu podršku, stoga se pozivaju građani da se aktivno uključe, nauče neke nove tehnike vrtlarenja na malim prostorima te se međusobno podrže razvijajući pritom buduće mjesto zajedničkog druženja. U utorak, 7. lipnja 2016. u 18 sati  planirana je kraća volonterska akcija tijekom koje će se raščistiti preostalo krojenje i grupirati kamenje na prostoru začinske spirale. Za vikend 18. i 19. lipnja 2016. biti će organizirana glavna volonterska akcija na koju vas također pozivamo.

Sve zainteresirane za aktivno uključivanje molimo da se jave na petra.anicic@lag-lika.hr ili 091 156 444 1.

L.O./Foto:N.M.