Uskoro „Lista srama“ komunalnih dužnika ?!

Otočac – Nedavno je predsjednica Gradskog vijeća Grada Otočca Slavka Bogdanić na Gradskom vijeću Otočca zatražila da se objavi lista dužnika komunalnih usluga. Postoje indicije da bi se na listi mogla pojaviti „zvučna“ odnosno „ugledna“ imena pojedinaca za koje ne vrijedi pravilo zakona o plaćanju tih usluga. Zanimljivo bi bilo vidjeti i imena pravnih osoba, odnosno imena otočkih tvrtki koje „rentabilno“ sa dobrim plaćama zaposlenika posluju ali se oglušuju na plaćanje obveza.

Da dugovi tih usluga predstavljaju veliko opterećenje komunalnom poduzeću „Komunalac“ Otočac, potvrđuje podatak da su uveli mjere s kojima nastoje dugovanja koliko toliko smanjiti. Direktor Komunalca Nikola Dasović kazao nam je da je njegovim doslaskom  na čelo Komunalca zatekao dug od 2 milijuna kuna po toj osnovi, te da su bili prisiljeni poduzeti mjere naplate dugovanja putem sudskih ovrha, van sudskih nagodbi… Koliko su te mjere bile korisne svjedoči podatak kojeg nam je iznio direktor Dasović, kazavši da su se dugovanja smanjila po toj osnovi za 30-40% , po našim izračunima za 700-800 tisuća kuna.

Nastavak ispod oglasa

Kako su i drugi gradovi pribjegli ovoj mjeri objave „liste srama“ komunalnih dužnika, vodeći se uzorom na listu poreznih dužnika Porezne uprave, za očekivati je, kako je priopćeno iz Komunalca, da bi lista dužnika idući tjedan trebala biti na stolu gradonačelnika Otočca.

Očekujemo da će na preporuku Gradskog vijeća imena „liste srama“ biti dostupna javnosti, jer na listi bi se mogla po svemu sudeći naći zanimljiva imena, poslovnih ljudi, političkih dužnosnika a možda i onih koji stoluju u Nadzornim odborima. Da li će sa liste biti izostavljena neka imena, koja se vode, ako se vode, u tkz „posebnoj kategoriji“ neplatiša teško je reći, no sigurno je da ako takvo nešto i postoji da će „isplivati“ na svijetlo dana.

–  „ od kad je na Gradskom vijeću zatraženo da se dostavi lista dužnika komunalnih usluga, mogu vam reći da su se dugovanja itekako počela plaćati, što znači da je ovaj potez značajno utjecao na svijest potrošača, korisnika usluga“, kazao je dir. Dasović.

Inače, „Komunalac“ Otočac na području grada Otočca i Općine Vrhovine ima oko 4300 korisnika komunalnih usluga.

Dražen Prša