Ovih dana ranoga ljeta na tržnicama i u trgovinama preplavio nas je mladi krumpir. Cijena mu je 1,5 eura po kilogramu. Takvi gomolji doista lijepo izgledaju. Puno manje im taj izgled utječe na okus i miris. Gotovo su bezlična okusa pa, osim zbog materijalnih razloga, mnogi Ličani i danas radije konzumiraju lanjski krumpir. Za informaciju smo upitali Nikolu Vidakovića, direktora tvrtke „Agro-Velebit“ iz Lovinca koja je najveći proizvođač krumpira u Lici.
-Povremeno se na tržište iznose krumpiri uzgojeni u okolici Zadra ili iz Istre. Budući se radi o manjim količinama takav krumpir se uglavnom prodaje u priobalju.
Puno veće količine mladog krumpira dolaze na naše tržište iz Egipta, Libije, s Cipra ili s juga Rumunjske. Uglavnom je riječ o ranim sortama koje se zbog velike prodajne cijene dolaze na tržište prije sazrijevanja. Zato su podosta drukčijeg okusa i mirisa, u usporedbi s krumpirom koji se uzgaja u Lici i na kakav smo navikli, pojašnjava nam Nikola Vidaković.
Sreća je što će prvi mladi krumpir uzgojen na ličkim poljima doći na tržište oko blagdana Svete gospe Karmelske, dakle oko polovice mjeseca srpnja.
L. O.