Uskrsna poruka gospićko-senjskog biskupa mons.dr.Mile Bogovića

0

“Nakon što su Isusa pokopali, neki su dolazili na njegov grob. Evanđelje uskrsnoga dana poručuje da su dvojica čak trčali. Za apostola Ivana kaže: ‘Vidje i povjerava!'”, piše u uskrsnoj poruci vjernicima gospićko-senjski biskup Mile Bogović, podsjećajući na događaje nakon Isusove smrti na križu i uskrsnuća, i na reakcije apostola. Kršćanska zajednica se najčešće okuplja na obnovu slavlja kalvarijskih događaja te molimo “Tvoju smrt, Gospodine, naviještamo, tvoje uskrsnuće slavimo!” Jedno i drugo dogodilo se upravo na Kalvariji.

Oltar je na neki način slika samoga Kristova groba. Tu je križ, simbol njegove muke i smrti, tu je i svijeća, simbol njegova slavnog uskrsnuća. No već je s Kalvarije krenula lažna vijest da su došli Isusovi učenici i ukrali njegovo tijelo dok je straža spavala. Ta laž u raznim oblicima kolat će do kraja svijeta, piše biskup vraćajući se ponovno pitanju vjere. “Bilo je prošireno mišljenje da na zemlji više trpi grešnik, a pravednika Bog oslobađa od nevolja. Kada je Isus predan u ruke njegovih neprijatelja, koji su ga ubrojili među zločince, apostoli su se sasvim zbunili. Isus je, doduše, govorio da će trebati trpjeti, da će ga izrugati, da će na koncu i umrijeti, ali apostoli su to nekako drugačije shvaćali, a ne upravo doslovno. Kada je Isus prihvatio svu onu patnju pa i samu smrt, da bi na koncu uskrsnuo na neuništivi život, apostoli su shvatili da pravi put u život nije izabiranje lakšega i lagodnijega puta, nego da za vjernost istini i Bogu treba biti spreman prihvatiti i trnoviti put.”

Oglas

Čovjek se boji križa i patnje ne samo radi toga što je to teško podnositi i nositi, nego i zato što ne vidi vrijednost i smisao takva života, napominje biskup Bogović i podsjeća: Krist je poslušno, prihvaćajući svoj križ i patnju, došao do cilja koji nitko prije njega nije dosegnuo — do uskrsnuća i konačne pobjede života. Slijedeći njega i mi ćemo prepoznati vrijednost i smisao svakog našeg križa i naše patnje i u njemu pronaći svijetli put prema pobjedi života u našem uskrsnuću.

Uskrsnu čestitku gospićko-senjski biskup zaključuje riječima: “Ovih dana i naš narod posebno osjeća težinu svoga životnog križa i puta. Neka zora Kristova uskrsnuća svojim zrakama osvijetli patnje i križeve svakog vjernika i svega našeg vjerničkog naroda”.

( bib/ika )