Uspješna turistička sezona u PU ličko-senjskoj

0

Uvažavajući  stanje sigurnosti tijekom prijašnjih turističkih sezona, kao i činjenicu da je područje Ličko-senjske županije i značajna turistička regija, sa nacionalnim parkovima Plitvička Jezera i Sjeverni Velebit, te poznatom turističkom destinacijom Zrće kod Novalje koju posjećuje većinom mlađa populacija turista iz cijelog svijeta, značajnu ulogu u posjećenosti ove regije igra i stanje sigurnosti, u što je ova Policijska uprava uložila velike napore koji su rezultirali povoljnim stanjem sigurnosti. U tu svrhu poduzet je čitav niz mjera i radnji, započevši sa održavanjem sastanaka sa svim subjektima koji na bilo koji način sudjeluju u realizaciji turističke sezone, dodatnom edukacijom policijskih službenika, te traženjem ispomoći u ljudstvu i tehnici, koju je MUP-a osiguralo.

Svi uloženi napori urodili su plodom s obzirom daunatoč povećanju broja vozila na  prometnicama Ličko-senjske županije  tijekom turističke sezone smanjen ukupan broj prometnih nesreća  (617) u odnosu na 622 prometne nesreće 2010. godine. Broj smrtno stradalih osoba u tom razdoblju 2011. godine (9)  je manji za 10% u odnosu na isto razdoblje 2010. godine (10), a za 2,15% i ukupan broj stradalih osoba  (272 osobe)  u odnosu na isto razdoblje 2010. godine (278 osoba). S obzirom da se kod velikog broja prometnih nesreća (217) kao greška pojavljuje nepropisna i neprilagođena brzina, poduzeto je više preventivno-represivnih akcija u prometu usmjerenih na zapriječavanje tih prekršaja u kojima je utvrđeno 5910 prekršaja prekoračenja brzine.

Što se tiče stanja i kretanja kriminaliteta, evidentirano je više kaznenih djela (861) u odnosu na isto razdoblje 2010. godine (559). Ovaj porast broja kaznenih djela povezan je sa većim brojem obrada kaznenih djela gospodarskog kriminaliteta, što je rezultat samostalnog rada policije i on ne utječe na osjećaj sigurnosti građana. U strukturi kaznenih djela i dalje je  najzastupljeniji bio opći kriminalitet. Unatoč tom povećanju nisu evidentirana teška kaznena djela s elementima nasilja (ubojstva, razbojništva i sl.) počinjena na štetu  turista.

S obzirom da na području ove Policijske uprave djeluju dva granična prijelaza (Ličko Petrovo Selo i Užljebić), preko kojih je evidentiran promet 617039 putnika, 202638 osobnih vozila, 20064 teretna vozila i 3927 autobusa, posebna pozornost posvećena je nesmetanom i sigurnom prometovanju preko tih graničnih prijelaza

Ti pokazatelji su vrlo bitni jer Ličko-senjsku županiju iz godine u godinu posjećuje sve veći broj stranih i domaćih turista, a preko ovog područja prolaze i značajni prometni pravci koji povezuju sjever i jug RH.

U okviru originalnog hrvatskog projekta ”Sigurna turistička sezona”, na području Novalje boravili su ukrajinski policijski službenici. Osim što se kroz ovakvu međunarodnu policijsku suradnju doprinijelo poboljšanju stanja sigurnosti na području ličko-senjske županije, ujedno se osnažio i položaj Ličko-senjske županije kao sigurne i poželjne turističke destinacije.

Lo/MUP