Ustanova s odličnim rezultatima i još boljim planovima

Volonterski projekt „Man and karst“ financiran od strane Agencije za mobilnost i programe EU iz programa „Erasmus +“  približava se  kraju. Ravnateljica Pećinskog parka Grabovača Jelena Milković, ustanove koja provodi ovaj segment projekta, navodi kako  15 volontera iz Italije i Estonije boravi na području PP Grabovača od početka srpnja.

Ravnateljica PP Grabovača Jelena Milković

– S nama će biti do konca kolovoza volonteri koji su radili na uređenju turističke infrastrukture na području parka, pri čemu je naglasak bio obnova svih edukativnih i turističkih putokaza na području parka. Osim toga provodili su tečaj talijanskog i estonskog jezika za male Perušićane, četvrtu po redu ljetnu školu „Grabovača 2017.“, zatim su pomagali Općini Perušić u čišćenju raslinja oko Starog grada Perušića, odnosno turske kule. Također su se angažirali u čišćenju brda Klisa za potrebe nove poučne staze, sudjelovali su i u izradi brošura o volonterizmu u Pećinskom parku… Posjetili su NP „Sjeverni Velebit“ i Kuterevo – Utočište za medvjede. Svakako smo najponosniji na programe za djecu koje provodimo zajedno s volonterima pa smo tako početkom kolovoza u suradnji s Udrugom „Pčelice“ iz Gospića i njihovim volonterima proveli „Igre na otvorenom“ za djecu s posebnim potrebama i djecu koja su sudjelovala u ljetnoj školi. Osim svega nabrojanog volonteri su posjetili Hrvatsko kulturno umjetničko društvo Perušić, špilju Samograd, Medinu pećinu, splavarili su rijekom Likom, sudjelovali u provedbi Lika cave traila, edukativnim radionica organiziranim od strane Javne ustanove na temu krša „Nature 2000“, odnosno zaštite osjetljivih krških ekosistema te radionicama filcanja vune u organizaciji udruge Gargaše iz Perušića. Trenutno smo u fazi završavanja projekta  izrade krških oblika za slijepe i slabovidne osobe u drvetu, zajedno s panoima na „brajici“. Posebnost ovog dijela projekta je što nešto takvo nikad nitko u svijetu nije napravio pa će Javna ustanova „Pećinski park Grabovača“ biti prva koja će izraditi takve oblike. Želja nam je da na godinu prilagodimo i jednu počnu stazu na području parka slijepim i slabovidnim osobama, s ponosom ističe ravnateljica Jelena Milković.

Nastavak ispod oglasa

Ova Ustanova  trenutno je u fazi pisanja i traženja, odnosno odabira europskih partnera za novi projekt za 2018. „GeoEco – očuvanje prirode“. Svakodnevno bilježe više desetaka upita zainteresiranih zemalja koje bi željele sudjelovati u projektu, a prednjače upiti iz Njemačke, Italije, Turske, Španjolske i Litve. Fokus projekta biti će na očuvanju/zaštiti i valorizaciji speleoloških objekata na području parka i Općine Perušić. Osim ovoga projekta Javna ustanova je pri kraju izrade trajne Stručne podloge za zaštitu područja u kategoriji značajni krajobraz „Risovac- Grabovača“. Zadnjih mjesec dana intenzivno se radi na privođenju kraju izrade Stručne podloge od strane Javne ustanove i Hrvatske agencije za zaštitu i okoliš. Novom Podlogom se predviđa proširenje granica parka na 5,500 ha. Brojnim provedenim istraživanjima potvrđena je velika georaznolikost područja predviđenog za zaštitu, a svakako posebno mjesto zauzimaju speleološki objekti čija istraživanja traju gotovo 180 godina. Njihov značaj je prepoznat te su četiri objekta dodatno zaštićena kao geomorfološki spomenici prirode (špilja Samograd, Medina i Amidžina špilja, Budina ledenica (Studenci).

Do polovice kolovoza u PP Grabovača zabilježili su 674 posjeta. O konkretnim brojkama za 2017. godinu još je rano govoriti, no predviđa se bilanca  na razini prošle godine. Za sezonu 2018. pripreme su već započele i to postavljanjem „Hotspot točke“ –  besplatnog bežičnog Interneta u parku.

-Svjesni smo da postavljanje takve mreže privlači posjetitelje, turiste i građane te ih potiče da se vrate, da više troše, bolje se informiraju o turističkoj ponudi mjesta te da razmjenjujući dojmove i fotografije s prijateljima e-poštom ili na društvenim mrežama reklamiraju Pećinski park ali i cijelu državu, kad je o stranim turistima riječ naglašava ravnateljica Jelena Milković.

M. S.