Uživo iz Lisinskog: HDZ bira šefa stranke

7

ZAGREB – Od ranih jutarnjih sati autobusima, kombijima i osobnim automobilima na XV. opći sabor HDZ-a, koji se danas održava u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu, pristižu delegati iz cijele Hrvatske. Ispred dvorane Lisinski velika je gužva, a primjetna je i pozamašna količina nervoze, što i pokazuje važnost današnjeg skupa jer će se na njemu birati novo vodstvo najjače oporbene stranke u zemlji.

10.15 h Izvođenjem hrvatske himne Lijepa naša u KD Vatroslav Lisinski počeo je 15. Opći sabor HDZ-a, na kojemu više od 2000 stranačkih izaslanika bira novo vodstvo stranke.

Glavni tajnik stranke Branko Bačić okupljenima je poručio kako je uvjeren da će HDZ na Općem saboru pokazati zajedništvo i toleranciju, te izbore provesti dostojanstveno, kako i priliči HDZ-u kao stožernoj hrvatskoj stranci.

Oko 2.200 izaslanika bira predsjednika HDZ-a između pet kandidata – Jadranke Kosor, Darka Milinovića, Tomislava Karamarka, Domagoja Ivana Miloševića i Milana Kujundžića.

Za zamjenika predsjednika kandidirali su se Andrej Plenković, Drago Prgomet te Ante Sanader. Na općem saboru birat će se i šest potpredsjednika, za što su podnesene 24 kandidature. Za deset članova Predsjedništva kandidirale su se 42 osobe.

Kao gosti HDZ-ovog sabora došli su predsjednik HSS-a Branko Hrg, predsjednik HSP-a Daniel Srb, potpredsjednik HSP-a dr. Ante Starčević Ivan Tepeš, predsjednica DC-a Vesna Škare Ožbolt, predstavnici HDZ-a BiH i HDZ-a 1990., te diplomatskoga zbora, sindikata i braniteljskih udruga. Kao gosti nazoče i bivši predsjednik hrvatske Vlade Nikica Valentić te bivši predsjednici Hrvatskog sabora Žarko Domljan, Nedjeljko Mihanović i Luka Bebić.