Vapaj dječaka (7): Mama, ne ostavljaj me samog u bolnici

0
Davor Javorović/PIXSELL

Tomislav Kaič (7) iz baranjskog sela Suza bori se pet godina s tumorom kostiju. Operirali su mu već kuk i bedrenu kost, a pred njim je nova operacija, kojom će mu odstraniti oba kuka.

Ugradit će mu umjetne, a liječnici se nadaju da neće otkriti nova mjesta zahvaćena tumorom. Iako ga čeka teško i bolno razdoblje u zagrebačkoj bolnici Šalata, mali Tomislav je spreman i ne boji se. Užasava ga samo to da dane u bolnici provede bez mame.

Petoročlana obitelj Kaič nema novca da plati boravak majke u bolnici. Barbara i Zoltan su nezaposleni. On je razvojačeni branitelj koji boluje od PTSP-a, a dvoje starije djece još se školuje. Žive od 600 kuna dječjeg doplatka i 1200 kuna naknade sa Zavoda za zapošljavanje.

– Tomislav se razbolio 2007. Pokušali smo liječenje u Osijeku, ali su nas poslali u Zagreb. Prošao je operaciju te 11 kemoterapija i sedam zračenja, koje je jako teško podnio. Otad se boji ostati sam u bolnici. Kad su mu dogovorili novu operaciju za 18. srpnja, počeo je plakati i vikati. Ne mogu platiti boravak u Zagrebu jer smo se zadužili da financiramo dosadašnje liječenje i putovanja u Zagreb – kaže Barbara.

Otkako je saznao da ide na operaciju, dječak se ne odvaja od majke. Čak ni u snu.

– Tomislav spava pokraj mene i obavezno me drži za ruku. Ionako sam u strahu od operacije i neizvjesnog oporavka koji nas čeka, a kad pomislim da ću ga morati ostaviti samog, srce mi se slama. Dok je primao kemoterapiju, u bolnici je umrlo dvoje djece koji boluju od istog tumora. Ne želim da to sam prolazi – kaže mama.

Barbara je također bolesna. Stres joj je uzrokovao lakši moždani udar i dva srčana, a boluje i od dijabetesa.

“Propale su mi sve nade…”

Humanitarni koncert u Kneževim Vinogradima za pomoć Tomislavu Kaiću (7) nije uspio. Odazvalo se tek pedesetak ljudi i sakupljeno je samo oko 700 kuna.

Očajnoj mami Barbari pozlilo je kad je to čula, jer su sve nade polagali u taj koncert. Tomo od druge godine boluje od raka kostiju i 18. srpnja ide na treću operaciju na Šalati u Zagrebu. Oba kuka zamijenit će mu umjetnima.

– Trebamo pomoć za moj boravak u bolnici. Zahvaljujem svima koji mi nude smještaj u Zagrebu, ali mi je prioritet da nađem novac i platim da budem stalno uz Tomu. To stoji 249 kuna na dan – kaže mama strahujući hoće li moći biti uz sinčića u bolnici kad mu je najpotrebnija.

Pomozite Tomislavu: Broj tekućeg računa je 2500009-3221893895

24sata