Veleučilište Nikola Tesla pokreće jedinstveni studij za poduzetništvo u turizmu

0

Veleučilište “Nikola Tesla” u Gospiću ove jeseni uvodi diplomski studij “Poduzetništvo u turizmu”, nakon kojeg će studenti steći akademski naziv magistar ekonomije. Tim povodom u prostorijama Veleučilišta Nikola Tesla u Gospiću danas je održano predstavljanje ovog specijalističkog programa. Prezentaciji su, uz domaćine – dekanicu Veleučilišta dr. sc. Vlatku Ružić te profesore i predavače dr. sc. Branislava Šutića i dr. sc. Josu Vrkljana – nazočili i župan Ličko-senjske županije Ernest Petry sa zamjenicom Jasnom Orešković Brkljačić, ravnateljica Gimnazije Gospić Anela Serdar Pašalić, ravnateljica Strukovne škole Gospić Barbara Tomljenović Jurković te ravnatelj OŠ dr. Jure Turića Ivica Radošević.

Kako je istaknuto na prezentaciji, ovaj će studij biti jedinstven u Hrvatskoj jer se ističe fokusom na konkretne, praktične vještine i znanja, razvijen prema zahtjevima tržišta i poslodavaca. Svaki kolegij sadrži primjenjivu komponentu i goste predavače iz prakse, s ciljem da studenti postanu izravno korisni zaposlenici.

Dekanica Veleučilišta Nikola Tesla dr. sc. Vlatka Ružić kazala je kako je ova ustanova prije par dana dobila dopusnicu za izvođenje stručnog diplomskog studija Poduzetništvo u turizmu.

– Ovo je vrlo značajno ne samo za Veleučilište kao instituciju, već i cijeli kraj, Gospić i Ličko-senjsku županiju. Tehnički, mi sada s ovim studijem možemo obrazovati studente da u Gospiću dobiju visoku stručnu spremu, što su do sad mogli isključivo negdje izvan Like. Završenim obrazovanjem studenti će stjecati akademski naziv magistar ekonomije (mag.oec.), a trajanje studija je dva semestra i iznosi 125 ECTS bodova, kazala je dekanica Ružić.

Ličko-senjski župan Ernest Petry zahvalio je svim sudionicima koji su radili na uspostavi novog studija Poduzetništvo u turizmu.

– Mogu potvrditi da je uložen veliki trud i od strane dekanice Ružić i profesora Šutića, jednako tako i Vlade RH predvođene Andrejom Plenkovićem kao premijerom i predsjednikom HDZ-a. Sve ovo moramo gledati na način da bez Vlade RH definitivno ne bi uspjeli realizirati sve zacrtane ciljeve. Ovim putem jednako tako zahvaljujem i resornom ministarstvu predvođenim ministrom Fuchsom, kod kojeg smo lobirali i u konačnici došli do jednog od ciljeva. Kako je dekanica i rekla, Veleučilište treba biti “živo tkivo” koje će se prilagođavati potrebama tržišta, rada i edukacije. Zahvaljujem i svojoj zamjenici Jasni Orešković Brkljačić koja je angažirana u području društvenih djelatnosti i većinom koordinira sa zdravstvenim i školskim ustanovama na području županije. S nama je ovdje prisutan dr.sc. Joso Vrkljan, jedan od predavača na Veleučilištu, koji je sa mnom dogovarao i koordinirao zajednički u suradnji s Veleučilištem izgradnju novog studentskog doma, ali i jako puno drugih projekata – na tome mu zahvaljujem, kazao je župan Petry.

Program studija “Poduzetništvo u turizmu” osmišljen je kako bi diplomirani studenti imali kratak put do samozaposlenja kao poduzetnici u turizmu ili postali izravno korisni zaposlenici turističkih subjekata. Studij traje dvije godine, a ove akademske godine mogu se upisati osobe sa završenim prijediplomskim studijem iz ekonomije ili srodnih znanosti, uz polaganje razlikovnih ispita. Upisi na studij počinju 1. srpnja i traju do 3. listopada, nakon čega će prva generacija studenata započeti s nastavom.

L.O.