Veterani Jadranskih igara, ekipa Paga, pobjedom osigurala finale!

0

Vesela i bučna biti će proslava pobjednika Jadranskih igara u Novom Vinodolskom. Osobito kada se vrate u svoj rodni Pag, gdje će se održati veliko finale ove najveće ljetne turneje na Jadranu.
Naime, Paške podlanice, koji su subotnjom pobjedom u Novom Vinodolskom osigurali nastup u finalu, poznati su i kao veterani Jadranskih igara. Igrama su se zarazili još prije tri godine, kada su prvi puta na njima i nastupali, a ta ljubav traje i do današnjih dana.
– Kao što sam rekao, mi smo već mislima u finalu, tako da smo danas igrali opušteno i bez pritiska – otkrio nam je kapetan Paških podlanica, Bisero Radan.
Ekipa Paga slavila je pobjedu i kao najveći favorit večeri, bilo kad je riječ o nagađanjima ostalih ekipa ili njih samih. Trenirali su, kako kažu, dugo, bili su na više kvalifikacijskih natjecanja samo kako bi se što kvalitetnije pripremili za završnice.
Premda je grad Pag domaćin ovogodišnjeg finala Jadranskih igara, to im nije predstavljalo dodatni pritisak u igri, već su opuštenim tempom nakon šest igara uspjeli pokoriti konkurenciju i tako zasjasti zlatnim sjajem na vrhu bodovne ljestvice.
– Neki su pričali da će nam današnje polufinale biti dvosjekli mač zbog dodatnog pritiska jer smo grad domaćin u finalu Jadranskih igara. Ipak, nije bilo tako, i dokazali smo svima da se, prije svega, znamo dobro igrati i zabaviti – poruka je jednog od članova ekipe Paga, Ivana Buljanovića.

Vino kao poveznica Vinodola i Jadranskih igara

Oglas

Nekoliko tisuća okupljenih znatiželjnika uživalo je u Novom Vinodolskom prateći pregršt zanimljivih igara. Oni skloni povijesti i ratovanju mogli su promatrati kako se vodi Jadranska bitka ili kako se u što kraćem zadanom vremenu traži izgubljeno blago. Sportski je dio publike, pak, na iglama pratio vratolomije naših igrača u letećem vaterpolu, ali i odmjerivanje snaga u potezanju konopa.

Najviše smijeha i simpatija publike osvojila je nova igra Vino u kojoj su djevojke morale gnječiti grozdove plemenitih vinodolskih sorti grožđa, a što je mnoge mještane podsjetilo i na njihovu tradicionalnu ljetnu manifestaciju, Ružicu Vinodola.

Lokarda na novljanski način


No, nije se ovo omiljeno voće starih Grka i Rimljana samo mastilo i gnječilo. Dobra kapljica Kutjevačkog vina popila se i u omiljenom odijeljku naših gastro fanova, Podravkinoj Jadranskoj kuhinji.
Bijelo vino tako je odlično prijalo uz jela koja su pripremali naši natjecatelji, a u kojem su na svoje došli obožavatelji ribljeg menija. Naime, tročlani stručni žiri u sastavu Mišel Tokić (Podravkin promotor kulinarstva), Robert Ripli (poznati hrvatski gastro stručnjak) te Karmela Vukov Colić ( TV voditeljica Jadranskih igara) ekipama Raba, Paga, Lošinja i Crikvenice u zadatak je dao što ukusnije i što originalnije pripraviti ukusnu lokardu, i to na novljanski način.
Najviše kulinarske spretnosti u tom nimalo laganom zadatku iskazala je ekipa Raba, kojoj su stručna sudačka nepca dodijelila maskimalna tri boda. Nešto slabije snašla se ekipa Crikvenice, kojoj je pripalo dva boda, dok je jedan bod osvojio Mali Lošinj.
Bez bodova je ostala pobjednička ekipa Paga, no to ih, kažu, nije omelo u namjeri da pojedu ono što su i skuhali te su sami sebi za pripravljanje lokarde dodijelili – čistu peticu.

Paško finale izborili i lanjski viceprvaci, ekipa Raba


Naporni treninzi, pripreme u dvoranama ili na gradskim kupalištima i bazenima, stjecanje kondicijske forme…sve su to odricanja koja su prolazili naši polufinalisti, kako oni s kopna, tako i oni s otoka.
Dok se u kvalifikacijskim susretima sudjelovanje na igrama gleda više kao na priliku za dobru zabavu i druženje, dolaskom televizijskih završnica stvari se itekako mijenjaju. Sličnog je mišljenja i Vlado Faflja, kapetan drugo plasirane ekipe Raba, koja je uspjela izboriti nastup u finalu.
– Odlično smo se držali tijekom cijele igre. Pobijedili smo u igri blago, u jadranskoj bitci te pripremili najbolju lokardu. Ipak, u konopu je ekipa Paga bila bolja, tako da nam je pobjeda izmakla za dlaku. Ipak, idemo u finale i to je ono najbitnije – poručio nam je Vlado, ponosan na ostatak svoje ekipe i njihovu odličnu igru.
U napetoj i fizički zahtjevnoj borbi često se ishod natjecanja ne može predvidjeti sve do posljednje igre, potezanja konopa. Ipak, prema mišljenjima svih sudionika, igre u Novom Vinodolskom bile su naklonjenije onima koji su agilniji, okretniji i brži, dok se u Rogoznici i u Kaštel Lukšiću pogodovalo „teškašima“.
Danas je bilo najvažnije imati dobre morske igrače, obzirom da su upravo takve igre i prevladavale. Žao nam je jedino što smo u novoj igri voda podbacili, iako su naše cure kod kuće naporno vježbale gnječenje grozdova. Ipak, u finalu smo tako da ćemo im progledati kroz prste – našalio se jedan od igrača Raba, Danijel Blagdan.
Bili teški ili laki, ono što uvijek svima najljepše „sjedne“ je – pobjeda, odnosno, u slučaju ove drugo plasirane ekipe, prolazak u finale Jadranskih igara.
Pobjednici iz Novog Vinodolskog, ekipa Paških podlanica već se nekoliko tjedana mislima nalazi u finalu koje će se u njihovom rodnom Pagu održati iduće nedjelje, 02. rujna. Tamo će ponosno braniti boje domaćeg terena, među svojom publikom za koju najavljuju da stiže sa cijelog otoka, što autobusima, što brodicama, a neki i pješice.

Četiri finalista u borbi za malo sanitetsko vozilo


Osim srčanih Pažana, veterana Jadranskih igara koji pobjedu traže već treću godinu zaredom, u finale na otoku Pagu plasirale su se još tri ekipe.
Poznata „teškaška“ ekipa Plina istočna brani boje rodnih Ploča, ali i cijele Dubrovačko – neretvanske županije. Nepobjedivi konopaši već su u fazi posebnih priprema, a najviše vremena provode manevrirajući s ribarskim kašetama, budući da su u toj disciplini najtanji.
Finale na Pagu izborila je i ekipa Vranjica iz Solina, koja svoje motive u pobjedi nalazi u nedavno preminulom prijatelju Jošku ali i u ekološkom apelu svekolikoj javnosti kojom upozoravaju na akutni problem zagađenja svoga mjesta.
Posljednja ekipa, ujedno i šećer na kraju, je ekipa Raba koji su prošle godine osvojili titulu viceprvaka Jadranskih igara te su tim plasmanom zaslužili i titulu ovogodišnjih favorita.
Ukratko, paško finale biti će obojeno bojama cijeloga Jadrana, obzirom da su se na isto plasirale ekipe od Kvarnera pa sve do šireg dubrovačkog područja.

Jadranske igre, Novi Vinodolski, drugo polufinale, 25. kolovoza 2012., konačni rezultat:
Paške podlanice, Pag, 25 bodova
Žajni, Rab, 25 bodova
Crikvenica, Crikvenica, 14 bodova
Jazavci, Mali Lošinj, 10 bodova
Rezultati po igrama:
Vino
– Paške podlanice, Pag, 6 bodova
– Jazavci, Mali Lošinj, 4 boda
– Crikvenica, Crikvenica, 2 boda
– Žajni, Rab, 0 bodova

Blago
– Žajni, Rab, 6 bodova
– Crikvenica, Crikvenica, 4 boda
– Paške podlanice, Pag, 2 boda
– Jazavci, Mali Lošinj, 0 bodova

Jadranska bitka
– Žajni, Rab, 6 bodova
– Crikvenica, Crikvenica, 4 boda
– Paške podlanice, Pag, 2 boda
– Jazavci, Mali Lošinj, 2 boda

Leteći vaterpolo
– Paške podlanice, Pag, 6 bodova
– Žajni, Rab, 4 boda
– Jazavci, Mali Lošinj, 2 boda
– Crikvenica, Crikvenica, 2 boda

Podravkina Jadranska kuhinja
– Žajni, Rab, 3 boda
– Crikvenica, Crikvenica, 2 boda
– Jazavci, Mali Lošinj, 1 bod
– Paške podlanice, Pag, 0 bodova

Konop
– Paške podlanice, Pag, 9 bodova
– Žajni, Rab, 6 bodova
– Jazavci, Mali Lošinj, 3 boda
– Crikvenica, Crikvenica, 0 bodova

LO/Foto: Jadranske Igre/Ivana Kaurloto