Vježba „Jackal Stone 12“

2

UDBINA – Ulaskom u NATO savez Hrvatske ispunila brojne uvjete neophodne za tu najveću svjetsku vojnu asocijaciju. Danas je vojarna «Josip Jović» u Udbini bila je domaćin međunarodne vojne vježbe «Jackal Stone 12» gdje je za visoke civilne i vojne dužnosnike prezentirana zrakoplovno-pješačka vježba u kojoj su sudjelovale specijalne snage jedanaest europskih država. u kojoj su sudjelovale vojne postrojbe jedanaest država, članica NATO saveza. Vježbu su pratili predsjednik RH i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga dr. Ivo Josipović, načelnik Glavnog stožera OS RH general pukovnik Drago Lovrić, ministar obrane Ante Kotromaović, zapovjednik specijalnih postrojbi za Europu general Michael Repass, kao i mnogi drugi. Pokazan je helikoptersko-padobranski desant i napad specijalnih postrojbi na dva teroristička uporišta. Nakon vježbe i predsjednik Josipović i gosti obišli su poligon i razgledavali vojno-policijsku opremu korištenu tijekom vježbe. Predsjednik se potom obratio novinarima i pohvalio organizaciju i provedbu vježbe..

-Bio je ovo primjer kako multi-nacionalne snage mogu surađivati i u vrlo osjetljivim situacijama. Riječ je o elitnim postrojbama i mislim da svi sudionici vježbe mogu biti zadovoljni. Ova vježba ima i onu drugu stranu, a to je pomoć civilnog društva i lokalne zajednice. Naši vojni partneri su svi od reda zadovoljni uvjetima boravka i rada ovdje u Hrvatskoj, pohvalili su naše oružane snage, posebice u organizacijskom smislu, rekao je predsjednik Josipović. Ministar Ante Kotromanović govorio je o ugledu hrvatskih veterana koji su i dalje aktivni pripadnici HV-a.
-Naša ratna iskustva vidljiva su u mnogo segmenata ove vježbe. Tu do izražaja dolaze iskustva stečena u bojnim akcijama tijekom Domovinskog rata, a to je nešto što je neprocjenjivo u vojnom smislu. Ovakvih vježbi će biti sve više jer ćemo iz Afganistana povući naše postrojbe i zbog stalne uvježbanosti naših snaga i djelovanja u eventualnim mirovnim misijama na ovom ćemo poligonu imati sve više vojnih vježbi. Poligon u Udbini ima sjajne uvjete za sve vojne zadaće, bojeva gađanja, zračnu luku, logistiku itd. Na ovakvoj vježbi svi smo ravnopravni i svi učimo od svih, kazao je ministar Kotromnaović.
Ogledni primjer suradnje vojnih i civilnih struktura pokazao se u Udbini gdje je američka vojska u uređenje Dječjeg vrtića „Medo“ utrošila 100 tisuća dolara, dok je za izgradnju vodovoda Krbavica-Udbina donirala 200 tisuća, a Hrvatska vojska 100 tisuća dolara. U vrtiću „Medo goste su dočekali domaćini župan Milan Jurković i načelnik Općine Udbina Ivan Pešut.

Oglas

L. O.