Vlada dijeli kuće i stanove na područjima posebne državne skrbi

1

Hrvatska je Vlada jučer predložila izmjene Zakona o područjima posebne državne skrbi kojima će se, kako je istaknuto, omogućiti trajno stambeno zbrinjavanje na tim područjima kroz darovanje te povoljniju prodaju kuća i stanova.

Izmjenama se tako po prvi puta omogućava darovanje obiteljskih kuća i stanova u državnom vlasništvu bivšim privremenim korisnicima po Zakonu o privremenom preuzimanju i upravljanju određenom imovinom. Procjenjuje se da je riječ o oko 4000 mogućih zahtjeva.

Oglas

Hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata koji su vlastitim novcem ili kreditom otkupili obiteljsku kuću na području posebne državne skrbi i to prije 2005. godine, odnosno prije stupanja na snagu Uredbe o darovanju stanova i kuća u državnom vlasništvu na područjima posebne državne skrbi braniteljima, sada se omogućuje da ostvare povrat kupoprodajne cijene.

Uvjet za to je da nemaju u vlasništvu drugi useljiv stambeni objekt ili ako isti nisu prodali, darovali ili na bilo koji drugi način otuđili nakon 8. listopada 1991. i uz uvjet da u kupljenoj kući prebivaju.
Prema podacima APN-a i Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, radi se o 169 hrvatskih branitelja te o iznosu od 24 milijuna kuna, a taj će se iznos osigurati u državnom proračunu 2013. i 2014. godine.
Hrvatska vodi vrlo aktivnu politiku poticanja povratka svih izbjeglih i prognanih građana, naglasila je premijerka Jadranka Kosor navodeći i podatak da je ukupno do sada na zbrinjavanje prognanika i izbjeglica iz državnog proračuna izdvojeno više od pet milijardi eura.

Predložene su izmjene, ističe, važne i za poglavlje 23 (pravosuđe i temeljna ljudska prava).
Po podacima iz obrazloženja, do sada je temeljem Zakona o područjima posebne državne skrbi stambeno zbrinuto ukupno 35.320 obitelji, najviše njih, više od 6100 davanjem u najam obiteljskih kuća te gotovo 12.600 davanjem u najam stana u državnom vlasništvu.

bib / hina