Vlada RH odobrila izgradnju novog centra za starije u Senju vrijednog 10.852.462,57 eura

0

Sukladno Odluci koju je Vlada Republike Hrvatske donijela 17. kolovoza 2023., odobrena su dodatna sredstva za projekte unutar poziva na dodjelu bespovratnih sredstava „Izgradnja i opremanje centara za starije osobe”.
Predmetna odluka dio je Nacionalnog plana oporavka i otpornosti za razdoblje 2021. – 2026., fokusiranog na tržište rada i socijalnu zaštitu.

Među odobrenim projektima je i onaj iz Grada Senja. Projekt pod nazivom „Izgradnja i opremanje centra za starije osobe Senj“ za cilj ima izgradnju novog centra za starije osobe i osnivanje javne ustanove – Centra za pružanje usluga u zajednici. Ovaj centar pružat će institucijske te izvan institucijske usluge starijim osobama.

Ukupna vrijednost ovog ambicioznog projekta iznosi impresivnih 10.852.462,57 €, pri čemu će 6.138.429,89 € biti pokriveno iz bespovratnih sredstava.
Nositelj projekta je Grad Senj, dok je partner u projektu Ličko-senjska županija.

Gradonačelnik Senja, Jurica Tomljanović, izrazio je zadovoljstvo jer će Senj konačno dobiti potrebnu ustanovu za skrb o starijima. Ličko-senjski župan Ernest Petry zahvalio se Vladi RH i resornom Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, ističući važnost ovog projekta ne samo zbog skrbi za stariju populaciju s područja Senja, već i zbog otvaranja nekoliko desetaka novih radnih mjesta za mlađu populaciju s područja Senja. Također je dodao da je ovakva ustanova bila dio predizbornog programa na lokalnim izborima, kao i da je početak realizacije ovog i mnogobrojnih drugih projekata diljem Ličko-senjske županije pokazatelj da će se u suradnji s Vladom RH ostvariti svi projekti koji su bili programski zacrtani, ali ujedno i mnogobrojni drugi projekti koji se razvijaju sukladno raspisanim mjerama te raspoloživim državnim i EU sredstvima.

Glavni cilj ovog pothvata je poboljšanje dostupnosti integrirane cjelovite skrbi za starije osobe kroz unapređenje socijalne infrastrukture, tj. kroz izgradnju i opremanje centra. Ovaj projekt će značajno doprinijeti kvaliteti života starijih građana Senja i okolice.

L.O.