Vozači oprez: započela je nova školska godina!

0

Kao i svake godine u rujnu MUP RH diljem zemlje provodi akciju Poštujte naše znakove, te se broj smrtno stradale i ozlijeđene djece na hrvatskim prometnicama od tada znatno smanjio. Akcijom se želi zaštititi najugroženiju skupinu sudionika u prometu – djecu, ali i podsjetiti odrasle, prvenstveno vozače, da uvijek paze na njih. Glasnogovornica PU ličko-senjske Maja Brozičević tim se povodom danas obratila novinarima.
-Bez obzira na pozitivne pomake, u posljednjih deset godina na hrvatskim prometnim površinama smrtno je stradalo 155 djece, a ozlijeđeno ih je 14.205.
Lani je na cestama Ličko-senjske županije u prometnim nesrećama stradalo 11 djece u dobi od 7 do 13 godina. Srećom niti jedno dijete nije smrtno stradalo, 1 dijete teško je ozlijeđeno, dok je 10 lakše ozlijeđenih.  Zabrinjava što se struktura smrtno stradale djece prema svojstvu u kojem su sudjelovala u nesrećama promijenila. Dok su prije 15-ak godina djeca najviše stradavala kao pješaci, danas najviše stradavaju kao putnici u vozilima. Posebno zabrinjava to što su djeca putnici najčešće u vozilima svojih roditelja ili najbližih osoba s kojima bi trebala biti i najsigurnija. Stvarnost je drugačija, djeca se prevoze na prednjim sjedalima, sjede na stražnjim sjedalima nevezana ili se nalaze u neadekvatnim sjedalicama koja ne zadovoljavaju najosnovnije uvjete sigurnosti. Stoga će se preventivno i represivno djelovanje policije usmjeravati upravo na taj problem. Dosadašnja iskustava su pokazala kako prometni odgoj ima itekako veliku ulogu u povećanju sigurnosti cestovnog prometa. Policijski službenici PU ličko-senjske su u koordinaciji s tijelima lokalne i područne samouprave nadležnim za promet i održavanje prometnica, obišli prometnice u zonama škola, s ciljem kako bi se na vrijeme uočila dotrajala i oštećena prometna signalizacija i izvršila obnova iste prije početka školske godine. Tijekom mjeseca rujna, a u dogovoru s predstavnicima prosvjetno-pedagoških službi i ravnateljima osnovnih škola, policijski službenici će održati kraća edukativna predavanja u prvim razredima kako bi djecu  upoznali s temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu, ističe glasnogovornica Brozičević.
Policija će svakog dana tijekom rujna, a posebno u vrijeme početka i završetka nastave u školama, pojačano nadzirati promet na prilaznim cestama i raskrižjima u blizini škola, radi nesmetanog i što sigurnijeg dolaska i odlaska djece iz škole. Tom prilikom će poduzimati sve zakonom propisane mjere prema vozačima koji čine prometne prekršaje, naročito prekršaje nepoštivanja prednosti prolaska pješaka na obilježenom pješačkom prijelazu, ali i ostale prekršaje u zonama škola.  S obzirom da će velik broj učenika do škole ići autobusnim prijevozom, policijski službenici PU ličko-senjske pojačano će nadzirati i autobuse koji prevoze djecu. Policija je ovim povodom uputila i nekoliko savjeta roditeljima koje prenosimo u cijelosti:
porazgovarajte s djecom o prometu i ukažite im na potencijalne opasnosti  koje im od njega prijete,
ukažite im na negativne, ali i pozitivne primjere ponašanja u prometu,
vježbajte zajedno za djecom sigurno prelaženje kolnika,
objasnite im svrhu pješačkog prijelaza i semaforskih uređaja, kao i razloge zbog kojih ih treba koristiti, te ulogu prometnog policajca,
kako je Vaše dijete prvoškolac posebnu pozornost posvetite putu u i iz škole,
odaberite najsigurniji put (ne nužno i najkraći) i uvježbavajte s djetetom sigurno kretanje po njemu,
ukažite djetetu na sva opasna mjesta na tom putu,
vlastitim primjerom pokažite djetetu kako se treba ispravno ponašati u prometu i nikada, bez obzira koliko se žurili, a u pratnji ste djeteta, ne činite prometne prekršaje,
u situacijama kada dočekujete dijete pred školom ili kućom, ne činite to na suprotnoj strani ulice,
ako se Vaše dijete kreće u prometu noću ili u uvjetima smanjenje vidljivosti, pobrinite se da bude vidljivo, da na sebi ima odjeću i obuću što svjetlijih boja, odnosno kupite im odjeću, obuću i školsku torbu s ugrađenim reflektirajućim tvarima,
djecu u vozilima prevozite isključivo na propisan način.
Apeliramo na sve vozače da obrate pozornost na djecu i to ne samo u blizini škola, već i na drugim mjestima gdje se djeca kreću.
Također pozivamo sve roditelje i prosvjetno-pedagoške djelatnike škola da se aktivno uključe u provođenje ove akcije radi zaštite djece u prometu.

PU/L.O.