Vrijedna nalazišta u Udbini

0

UDBINA – Europski dan arheološke baštine na specifičan način obilježava Ministarstvo kulture Republike Hrvatske. U vremenu od 1. do 30. rujna prezentirat će se neka od najvrjednijih arheoloških nalazišta. Konzervatorski odjel u Gospiću za ovu je prigodu odabrao dva od ukupno četiri lokaliteta u Udbini. Arheolozi su novinarima prezentirali rezultate istraživanja srednjovjekovne crkve sv. Jakova, nekadašnjeg sjedišta Krbavske biskupije i stari grad Udbina. Na ostacima srednjovjekovne biskupije bili su Dalibor Šušnjić, voditelj Konzervatorskog odjela u Gospiću, dr. Tatjana Kolak, muzejska savjetnica Muzeja Like Gospić, Nediljko Vančo, konzervator i povjesničar umjetnosti u Konzervatorskom odjelu u Gospiću i prof. Radomir Jurić, muzejski savjetnik Arheološkog muzeja u Zadru i voditelj arheoloških istraživanja na ovom lokalitetu. Govoreći o Krbavskoj biskupiji i važnosti katedrale sv. Jakova prof. Jurić ističe važnost ovog arheološkog nalazišta.

– Od 2000. godine do danas najprije smo zaštitili ovu lokaciju, a potom vršili istraživanja. U kripti crkve, u sakrstiji i na terenu uz samu crkvu pronašli smo 301 grobno mjesto. Pronađeno je preko dvije tisuće kamenih ulomaka koji su pripadali svodovima, vratima i prozorima. Po karakterističnim detaljima gradnje ova katedrala datira od konca 13. stoljeća. Osobitu smo pozornost posvetili istraživanju grobova. Javljaju se višeslojno, od kasnog srednjeg vijeka do ranog vijeka. U grobovima smo našli dosta nakita, naušnice, prstenje i sl., zatim ulomke keramike, tekstil i novac, rekao nam je prof. Jurić.
Stari grad Udbina drugi je arheološki lokalitet koji se istražuje na ovom prostoru od Spominje se u zapisima iz 14. Stoljeća, a prema riječima dr. Tatjana Kolak riječ je o višeslojnom nalazištu, a neki detalji otkriveni u blizini jasno pokazuju kako je ovo područje bilo naseljeno još od prapovijesti kada su na tim područjima živjeli Japodi.

Oglas

L. O.