Vrijeme pokore i obraćenja: U Gospiću obilježena Pepelnica

0

U katedrali Navještenja Blažene Djevice Marije u Gospiću jučer je svečano proslavljena Pepelnica, poznata i kao Čista srijeda. Time je označen početak korizme, četrdesetdnevnog pokorničkog vremena koje vjernike priprema za Uskrs. Svečanu misu i obred pepeljenja predvodio je kancelar prečasni Mišel Grgurić, uz koncelebraciju oca Ante Kneževića i oca Đanija Kordića. Asistirali su đakon Karlo Špoljarić i bogoslov Marko Butković, dok je za glazbenu pratnju bio zadužen katedralni zbor pod vodstvom Nikole Perišića.

U svojoj propovijedi, preč. Grgurić naglasio je korizmu kao vrijeme intenzivnog duhovnog rada na sebi, provjere savjesti, životnih stavova i odluka, kao i vjernosti i ljubavi prema Bogu. “Korizma je sveto, milosno i blagoslovljeno vrijeme darovano od Boga, vrijeme obraćenja i razmatranja, intenzivne molitve, posta i milosti, te radosnog predanja u vjeri,” istaknuo je kancelar.

Poseban naglasak stavljen je na važnost milostinje, molitve i posta, triju oblika pobožnosti koji su, kako je rekao, usko povezani s djelima milosrđa i predstavljaju ključne elemente za ostvarivanje duhovnih plodova. Sva tri oblika, prema riječima propovjednika, izražavaju obraćenje u odnosu prema samome sebi, Bogu i drugima, te su od iznimne važnosti za kršćansku pokoru.

Preč. Grgurić završio je propovijed snažnim pozivom na obraćenje i otvaranje srca Bogu. “Ne smijemo dopustiti da Bog iščezne iz naših života. Sada je vrijeme milosno, vrijeme spasenja. Razderimo svoja srca i pustimo Boga u naše živote, dopustimo mu da nas vodi stazama svoje ljubavi,” poručio je vjernicima, pozivajući ih na dublje duhovno promišljanje i obnovu vjere tijekom korizmenog vremena.

L.O.