Vrlo žučne rasprave na Gradskom vijeću

0

Pod predsjedanjem Petra Radoševića održana je 20. sjednica Gradskog vijeća grada Gospića u ovom sazivu. Na samom početku Sanja Rukavina (HSLS) imala je primjedbu na Dnevni red, odnosno na točku o donošenju Odluke o donošenju Urbanističkog plana uređenja naselja Gospić – UPU 1. Rukavina je predlagala da se ova točka Dnevnoga reda isključi, a uz dodatne materijale razmatra na nekoj od narednih sjednica vijeća. Nakon glasovanja njezin je prijedlog odbačen i izglasan je ranije predloženi Dnevni red. Predsjednica Mandatnog povjerenstva prof. Anela Serdar Pašalić obavijestila je članove vijeća o stavljanju mandata u mirovanje vijećnika Marijana Rogića (HSP). Njega je zamijenio stranački kolega Josip Šaban, koji je potom dao svečanu prisegu.

Tijekom Aktualnog sata čulo se mnoštvo pitanja, uglavnom vezanih uz gradsku infrastrukturu, a bilo je i pitanja pomalo osobne naravi. Od Marijana Brkljačića (HSP) navikli smo na konkretna pitanja, lišena politikantstva. Tako je bilo i ovoga puta kada je tražio odgovore na pitanje u kojoj su fazi izgradnja Dječjeg vrtića i Vatrogasnog doma, te zbog čega su poskupjeli troškovi ukopa na Gradskom groblju. Zamjenik gradonačelnika Ivan Biljan pojasnio je kako je prošla Vlada imala nove kriterije prioriteta po kojima su Vatrogasni domovi JVP-a izbačeni s lista prioriteta kada su domovi u pitanju. Biljan je pojasnio kako su stvorene sve temeljne pretpostavke za ishodovanje dozvola za gradnju Dječjeg vrtića, ali ovaj projekt nije dobio zeleno svjetlo za realizaciju. Odgovarajući na pitanje o poskupljenju cijena ukopa i grobnih naknada Biljan je ustvrdio kako su cijene kreirane sukladnu Zakonu o grobljima, a cjenik je odredio „Komunalac“. Na ovo se nadovezao gradonačelnik Petar Krmpotić rekavši kako će se raditi na tome da se Vatrogasni dom premjesti na mjesto gdje su danas smještene neke službe za žurna djelovanja. Bariša Dejanović (HSLS) postavio je nekoliko pitanja vezanih uz gradnju tržnice, cijenu projekta, rok završetka radova, izvođača i nadzor. Dejanović je također zamolio detalje vezane uz broj stambenih zgrada kandidiranih za postupak energetske učinkovitosti. Gradonačelnik Krmpotić obećao je pismeno odgovoriti na pitanja vezana uz tržnicu. Dopunio ga je Ivan Biljan rekavši kako Grad Gospić ne kandidira zgrade za energetsku obnovu, već više od 51% stanara, preko upravitelja zgrade, a to je u Gospiću uglavnom „Komunalac“. Trenutno su u Gospiću u različitim postupcima projekata obnove četiri zgrade, među kojima i Uglovnica sa preko 100 stanova. Nikola Maras (SDP/HNS) zatražio je pojašnjenje oko 11 sudskih sporova koji se vode protiv Grada Gospića, za što je zamolio pismeni odgovor. Drugo pitanje odnosilo se slučaj obitelji Benković, pri čemu je Maras istaknuo kako je riječ o bolesnoj djevojčici, o čemu su se, kako kaže, očitovali odvjetnici Kreše Benkovića. Nikola Maras je prozvao direktoricu TZ Grada Gospića da je pred TV-kamerama izjavila kako je cijeli slučaj politikantstvo, dok je gradonačelnika Krmpotića, kao predsjednika TZ Grada Gospića, zatražio odgovor što će Grad Gospić učiniti da zaštiti prava oboljele djevojčice. Maras je zatražio odgovor vezan uz MO Medak, a odnosi se na sanaciju i održavanje putova, uređenje groblja, javnu rasvjetu i sl.

-Izvješće Državne revizije za Grad Gospić je bezuvjetno i s time se moramo ponositi, rekao je gradonačelnik Krmpotić. Malo je gradova i općina koji su dobili takvu ocjenu. Ocjena naše učinkovitosti s raspolaganjem nekretninama je odlična. O sudskim sporovima ću vas izvijestiti pismenim putem. Što se tiče g. Benkovića, ja vas molim da mi se ne obraćate tim tonom. Imam dvoje djece, promoviram prava djece i mrzim svaki oblik nasilja, nad bilo kime. Bez obzira jesu li to djeca, žene stariji, bez obzira na vjeru, rasu ili nacionalnost. Za zaposleničke odnose TZ Grada Gospića odgovorna je direktorica, a ne predsjednik Skupštine. Dakle to nije pitanje za mene. Ipak ja ću uskoro razgovarati s direktoricom i zatražiti učinjeno po tom slučaju. Nameće se teorija da je to dijete SDP-ovca, pa ću ja valjda biti takav manijak da bi se preko djeteta s nekim politički obračunavao. Ja sam uvijek za zakonska rješenja lišena bilo kakve pristranosti, zaključio je Krmpotić. Maras se na ovome zahvalio, ali napomenuo da se za sve ovo troši previše vremena.

Anela Serdar Pašalić (HDZ) zatražila je odgovor vezan uz financiranje pomoćnika u nastavu, za što se u medijima čulo kako postoje problemi uz financiranje njihovih plaća. Odgovorila je zamjenica gradonačelnika Marta Grgurić koja je istaknula kako osnivači školskih ustanova nisu dobili sredstva za plaće pomoćnika u nastavi od studenoga prošle godine, ali je Grad Gospić iz svojih sredstava financirao plaće za ukupno 23 asistenta u nastavi. Projekt je sa 912 tisuća kuna odobrila EU, sa gotovo maksimalnim brojem bodova. Polemika se potom povela između Sanje Rukavine (HSLS) i gradonačelnika Petra Krmpotića kada je na red došlo pitanje o izvođenju radova na energani u Mlinarskoj ulici. Osim toga, Rukavina je kao stanar obližnje ulice izrazila nezadovoljstvo zbog prometne regulacija u ulici Popa F. Biničkog. Odgovor je zatražila izrijekom pismenim putem. Također ju je zanimao budući projekt aglomeraciji na dionici Gospić-Lički Osik-Perušić i hoće li taj projekt donijeti nove namete potrošačima. Gradonačelnik Krmpotić:

-Projekt se realizira na temelju mnogih stručnih čimbenika. Aglomeracija navedenog područja stajala bi preko 200 milijuna kuna, od čega bi EU financirala 80%, država i mi sa po 10%. Mi smo kao grad životno zainteresirani za tu priču jer čist okoliš nema alternative. Ne očekujemo nikakve parafiskalne namete, ali ta se priča tek širi i o detaljima je rano govoriti. Grad Gospić je za sada među najjeftinijim gradovima u RH po cijeni komunalne naknade i vode. Trenutno smo u fazi pregovora da bi se dodatno uredio dio obale Novčice i starog mosta, poput nove šetnice. Što se tiče nove energane vodim se po načelu:sve što nije zabranjeno, to je dozvoljeno. Ukoliko investitor treba 50-ak različitih dozvola iz brojnih uredan i institucija i on ih dobije, Grad Gospić može na kraju samo dati suglasnost. Sve što smo izdali u tom smislu je zakonito. Razumijem vašu bojazan, ali sam uvjeren da će energana na bio-masu biti dobar projekt i vjerujem da nitko od ljudi iz okolnih stanova i kuća neće imati zbog toga zdravstvenih problema. Naše je opredjeljenja omogućiti izgradnju što više gospodarskih subjekata. Što se tiče ulice u kojoj živite, ulice Popa Frana Biničkog, uskoro kreće II. faza uređenja prometa kada se će povećati frekventnost uporabe parkirnih mjesta. Još uvijek mnogi vozači parkiraju aute na način koji otežava promet, ali će se i taj problem uskoro riješiti, rekao je gradonačelnik Krmpotić. Nakon ovoga razvila se polemika između Sanje Rukavine i gradonačelnika Krmpotića, pri čemu je Rukavini smetala moguća nova vizura prepoznatljivog dijela Gospića. Replicirajući na sve ovo, gradonačelnik Krmpotić istaknuo je da će se u Gospiću graditi još najmanje dvije energane na bio-masu.

M. S.