Vrtovi lunjskih maslina na Festivalu maslina u Zagrebu

0

U Zagrebu će se 6. i 7. veljače održati Festival maslina – Izložba maslinovih ulja i proizvoda od maslina.
Prva je to izložba te vrste u Zagrebu, a njezin najvažniji cilj jest građanima Zagreba i svim njegovim posjetiteljima približiti maslinu i proizvode od masline.
U sklopu Festivala ocjenjivat će se kvaliteta ulja, prodavat će se ulja i proizvodi od maslina te će se Zagrepčane i posjetitelje Zagreba podučiti o nutritivnim i zdravstvenim karakteristikama ulja i proizvoda od maslina.
Na izložbi će sudjelovati priznati stručnjaci i znanstvenici, udruge i zadruge maslinara, nositelji OPG-a, a predstavit će se i proizvođači opreme i sredstava za maslinarstvo.
U sklopu Festivala bit će održana predavanja poznatih stručnjaka i znanstvenika o nutritivnoj i zdravstvenoj vrijednosti maslinova ulja. Dr. sc. Donatella Verbanac održat će predavanje na temu „Mediteranska prehrana i zdravlje mikrobiote“, dr. sc. Darija Vranešić Bender predstavit će znanstvene dokaze o utjecaju maslinova ulja na zdravlje, dok će dr. Ivica Vlatković objasniti utjecaj maslinova ulja na zdravlje čovjeka. Gordana Dragun govorit će o čimbenicima koji utječu na dobivanje visokokvalitetnoga maslinova ulja, mr. sc. Stanko Štambuk analizirat će utjecaj klimatskih promjena na uzgoj masline, dok će tvrtka Magdis d.o.o. održati predavanje na temu „Kemijska analiza – korelacija sa svojstvima i otkrivanje patvorina”.
Među uglednim predavačima bit će i Želimir Badurina u ime „Maslinarske zadruge Lun” iz Luna s otoka Paga koji će govoriti o „Vrtovima lunjskih maslina – najstarijim hrvatskim maslinicima”.
Želimir Badurina, upravitelj Zadruge, predstavit će povijest lunjskih maslinika koji spadaju među najstarije maslinike na Mediteranu, govoriti o brizi maslinara i stalnoj borbi za očuvanje maslina, načinima proizvodnje maslinova ulja kao kvalitetnog autohtonog proizvoda, njegovoj visokoj nutritivnoj vrijednosti, ali i o zemlji na kojoj rastu masline i specifičnim imovinsko-pravnim odnosima koji je prate od davnina. Badurina je izjavio da svi obično dolaze njima u lunjske maslinike, u posjet Vrtovima lunjskih maslina, ali ovog su puta oni napravili iskorak došavši na skup na kojem će se predstaviti na nacionalnoj razini, što smatra značajnim i za daljnji razvoj brenda Vrtova lunjskih maslina i lunjskog maslinarstva, ali i za povezivanje svih sudionika skupa u korist hrvatskog maslinarstva.
Pripremljen je i program za najmlađe kako bi ih se od malih nogu učilo o maslinovu ulju i blagodatima pravilne prehrane.
Festival organiziraju Zagrebački maslinarski institut i Udruga branitelja domovinskog rata ZV-a, dok je Grad Zagreb suorganizator i pokrovitelj.

L.O.