Za vikend snijeg u unutrašnjosti, olujni vjetar i kiša na Jadranu!

0

Nakon tjedan dana stabilnog vremena, većinom sunčanog i iznadprosječno toplog, za vikend se pripremite na zimske uvjete, upozorio je u svojem Meteo kutku meteorolog Zoran Vakula.

Izračuni kompjutorskih modela atmosfera sve su ujednačeniji – u skoroj budućnosti osjetit ćemo dašak zime. I to sigurno, bez ‘možda’, ‘moguće’, ‘vjerojatno’ i sličnih u prognozi čestih riječi. Ipak, i njih će biti kod opisa pojedinih meteoroloških pojava.

Oglas

Nakon toplog i vrlo toplog rujna te daosadašnjeg dijela listopada koji je također diljem Hrvatske topliji nego je uobičajeno, na Jadranu uglavnom 1 do 1,5°C, a u unutrašnjosti gdjegod i više, u Lici i središnjoj Hrvatskoj i više od 2°C, potkraj ovog tjedna i početkom sljedećega, dnevna temperatura zraka, i najniža i najviša, bit će niža od prosječne za posljednje dane listopada.

Zahladnjenju će prethoditi jačanje juga, koje će u petak i subotu na mnogim dijelovima Jadrana biti jako, mjestimice vjerojatno i olujno, barem na udare. Naravno, uslijedit će i pad tlaka, koji je danas posvuda iznad 1015 hPa, u sjevernim kopnenim krajevima čak oko 1025, dok se u subotu prognozira njegovo spuštanje na oko 1000, na Jadranu gdjegdje i oko 995 hPa.

Tijekom subote je na južnom dijelu Jadrana moguć jak do čak olujan jugozapadnjak (lebić), a na sjevernom će Jadranu zapuhati bura, koja će navečer i u nedjelju ponegdje biti i olujna, vjerojatno i s orkanskim udarima (brzina veća od 90 km/h).

Kiše će u petak najprije biti na Jadranu i krajevima uz njega. U subotu će ona biti još obilnija, pri čemu će od petka ujutro do nedjelje navečer gotovo posvuda pasti više od 50 litara kiše po četvornome metru, a mjestimice vjerojatno i više od 150.

Do petka navečer kiša je izgledna i diljem unutrašnjosti, a u subotu, uz pad temperature – snijeg. U gorju gotovo sigurno, i to ne samo Gorskog kotara i Like, a vrlo vjerojatno će padati i u mnogim nizinama. Premda je tlo još relativno toplo, prognoze upućuju i na stvaranje snježnog pokrivača, osobito u gorskoj Hrvatskoj, debljeg od 5 cm.

Snijeg u listopadu nekima je možda neuobičajen, ali klimatološki podaci potvrđuju kako je, primjerice na meteorološkoj postaji Zagreb Grič od 1862. godine u 24 listopada zabilježen barem jedan dan s padanjem snijega. Posljednji put 2003. godine, a prije toga 1998, 1997, pa 1950. Snježni pokrivač na tlu, deblji od 1 cm, na toj je postaji ipak znatno rjeđa pojava – u listopadu ga je bilo samo 1921. i 1925. godine!

U Gospiću je, naravno, padanje snijega zamjetno češća pojava, a snježni pokrivač zabilježen je čak i u rujnu.

Slijedom svega navedenoga, jamačno ne treba posebno upozoravati kako bi bilo iznimno poželjno da svi koji tijekom vikenda i početkom novoga tjedna planiraju voziti kroz gorsku Hrvatsku imaju zimsku opremu. Štoviše, kome nije neophodno, bolje je na put uopće ne kretati.

Ostvare li se trenutačne prognoze, ova promjena vremena bit će jaka, ali ne i dugotrajna. Već za blagdan Svih svetih i tijekom mnogima produljenog vikenda, vremenski će uvjeti biti ‘normalniji’, a i temperatura ponovno oko prosječne. No moguće razvedravanje početkom novoga tjedna pridonijet će pojavi mraza u mnogim krajevima unutrašnjosti.

L.O./TP