Zahtjev za objavu ispravka netočne informacije

 

           REPUBLIKA HRVATSKA                   

Nastavak ispod oglasa

MINISTARSTVO UNUTARNJIH POSLOVA                    

 POLICIJSKA UPRAVA LIČKO-SENJSKA               

 

Broj:  511-04-01-01-1477-17.

Gospić, 14. veljače 2017. god.

 

www.lika-online.com

urednistvo@lika-online.com

Dr. Ante Starčevića 18

53000 Gospić

n/r glavnog urednika Hrvoja Jurkovića

 

PREDMET: Zahtjev za objavu ispravka netočne informacije objavljene u članku

na portalu „Lika Online“ 12. veljače 2017. godine .-

 

Poštovani,

na internetskom portalu „Lika Online“, www.lika-online.com, na poveznici https://www.lika-online.com/koji-je-motiv-da-popovic-u-alkoholiziranom-stanju-steti-anti-podnaru/ objavili ste 12. veljače 2017. godine članak autora H.J./L.O pod naslovom: „Koji je motiv da Popović u alkoholiziranom stanju šteti Anti Podnaru?“ u kojem je naveden niz netočnih tvrdnji na koje smo dužni reagirati. Stoga Vas pozivamo da sukladno odredbi članaka 40., 41. i 42. Zakona o medijima (NN 59/04, 84/11 i 81/13), objavite sljedeći ispravak netočne informacije.

Autor u tekstu insinuira da načelnik policijske uprave ličko-senjske Ante Podnar „prijateljstvo koristi za političke obračune“, stoga ističemo da policijski službenici pa tako i načelnik policijske uprave prema članku 38. Zakona o policiji (NN 34/11, 130/12, 89/14, 151/14, 33/15, 121/16) ne smiju biti članovi niti jedne političke stranke, politički djelovati u Ministarstvu, niti se kandidirati na državnim i lokalnim izborima. Načelnik Policijske uprave ličko-senjske na konferencijama za medije više puta je ukazivao na profesionalan, stručan, odgovoran, te apolitičan pristup prema svim građanima kao i nositeljima lokalne vlasti.

Isto tako, načelnik policijske uprave od početka svog mandata 19. rujna 2012. godine svaki ponedjeljak prima građane, a po potrebi i češće, rješavajući njihove probleme kada je u pitanju sigurnost, što je i primarni posao načelnika policijske uprave. Naglašavamo da načelnik policijske uprave ne provodi kriminalistička istraživanja već prema Uredbi o klasifikaciji radnih mjesta policijskih službenika (NN 129/11) mora omogućiti da policijski rukovoditelji neometano primjenjuju svoje ovlasti u skladu sa Zakonom o policijskim poslovima i ovlastima (NN 76/09, 92/14), te drugim propisima koji uređuju postupanje policije.

Autor i sam u tekstu navodi da objavljuje neprovjerene informacije čime neistinito, zlonamjerno i tendenciozno obezvređuje rad Policijske uprave ličko-senjske, te nastoji naštetiti ugledu načelnika policijske uprave kao i Ministarstva unutarnjih poslova u cjelini, što je u suprotnosti s pravilima novinarske struke i Kodeksom časti hrvatskih novinara.

S poštovanjem, 

                                                                                           Glasnogovornica

                                                                                   Policijske uprave ličko-senjske

 

                                                                                                Maja Brozičević , v.r.