Zaključci 27. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 30. ožujka 2015.

0

Tatjana Radaković Bašić vs Željko Popović

27.08.2015.

Tatjana Radaković Bašić vs Željko Popović

Zahtjev Tatjane Radaković Bašić, predsjednice Općinskog suda u Gospiću i sutkinje Mirjane Radulović s istoga suda, za pokretanje postupka protiv novinara Željka Popovića, urednika portala slobodnalika, zbog tekstova „Strava: Sudci i djelatnici suda u Gospiću – Gospićka mafija nas stiska, ne možemo slobodno raditi“ od 2. travnja 2014., teksta „Novi dokazi: Sa gospićkog suda nastavljaju se dilati službeni dokumenti, spisi…“ od 2. travnja 2014., „Najavljujemo priču o pravosudnoj prostituciji“ od 18. studenoga 2014., „Ima kišobran – Pravosudna prostitucija Gospića je tu“ od 18. studenoga 2014., „Da li je ovo lička pravosudna prostitucija?????“ od 29. srpnja 2014., „Teški dani za gospićko pravosuđe – Ovo je sutkinja na gospićkom sudu koja je počela raditi ‘prljav posao’ za ličkog političkog gubernatora Darka Milinovića“.

Zaključak

Novinaru Željku Popoviću jednoglasno se izriče teža opomena.

Obrazloženje: Sutkinje Općinskog suda u Gospiću žale se na niz tekstova Željka Popovića u kojima se on, tvrde, neprimjereno izražava o pravosudnim institucijama u Gospiću. Predsjednica suda Tatjana Radaković Bašić smatra da je on takvim tekstovima narušio ugled, dostojanstvo i integritet kako svoje tako i sudačke profesije, kao i osobni ugled sutkinje Mirjane Radulović. Kaže kako je rad Općinskog suda u Gospiću podložan kritici javnosti te da od takve kritike ne bježi, no da novinar Željko Popović, pišući tekstove o tom sudu, ne poštuje etiku javne riječi i kulturu dijaloga. Ona je, piše, pozvala novinara da svoja saznanja i sumnje o nepravilnostima u radu Općinskog suda u Gospiću dostavi bilo njoj, bilo nadležnom državnom odvjetništvu, ali on to nije učinio.

Novinarsko vijeće časti ocijenilo je pisanje novinara Željka Popovića krajnje neprimjerenim i teškim kršenjem Kodeksa, što dokazuju već i naslovi njegovih tekstova kao i to da je pisao o postupcima u kojima je sâm stranka. Time opovrgava vlastitu tvrdnju da je slobodnalika.com „medij koji širi demokraciju“, jer svoje tekstove očito piše u vlastitu interesu a ne radi struke i slobode medija i osobno se obračunava sa sutkinjama.

Nastavlja se…