Zakonom o javnim ovršiteljima od 1.siječnja novi kauboji u Hrvatsku stižu?

1

Hrvatska i njezino financijsko tržište sve više poprima obrise i konture divljeg Zapada. U sveopćoj gospodarskoj krizi, smanjenom kreditnom rejtingu države, sveopćoj nelikvidnosti i velikoj nezaposlenosti te sveopćoj kaubojštini donosi se i ovaj Zakon o javnim ovršiteljima. U državi  bezgraničnih vladara,  službama, pojedincima daju se mogućnosti provođenja represivnih mjera, sile, pod krinkom zakona, i to onog o javnim ovršiteljima koji stupa na snagu s 1.1. 2012. Nad kim? Nad građanima, naravno. Od 1. siječnja sljedeće godine počinje, ili bolje rečeno nastavlja se kaubojština nad osiromašenim građanima. Na snagu dolazi novi Zakon o javnim ovršiteljima, šerifima i kaubojima koji će provoditi te ovrhe. Nadao sam se kao građanin kako će netko razuman reagirati, promijeniti isti, staviti ga u doradu. Naravno, ništa se nije dogodilo. Čitam kako je ministar Bošnjaković u mjesecu listopadu imenovao prvih 20 od stotinu šerifa odnosno ovršitelja. Kako ih je imenovao?  Tajno, naravno, a kako drugačije. Što je uopće više javno, osim javnih garaža, javnih WC-a i u Zagrebu i drugim većim gradovima javni prijevoz, a i to je upitno u ovoj zemlji. Potpuno samostalno, bez sudova, šerifi ovršitelji će provoditi ovrhe nad nekretninama, automobilima, plaćama i drugom imovinom i prihodima građana. I ne samo to, oni će voditi i dražbe na kojima će umjesto sudova prodavati sve od kuća do slika i nakita.No, ovim novim šerifima i kaubojima koji u Hrvatsku stižu, zabranjeno je provoditi ovrhu nad primanjima nezaposlenih osoba odnosno  ova primanja izuzeta su iz ovog zakona.

I nije više dovoljno da vam upadnu u vaš dom, zaplijene vam stvari, oni će ako treba pretresti i vas, skinuti vas do gola, ne skrivate li možda kakvu dragocjenost u tjelesnim otvorima. Oni imaju ovlasti da vam uz nazočnost policije uđu u stan i kad vas nema, i usred noći dok spavate. Znači, uz nazočnost policije, pod okriljem zakona oni će zapravo provaljivati, dok će istovremeno i susjede vući za rukav, izvlačiti iz kreveta da svjedoče ovom činu ludila. Ako ste gluhonijemi ili ne znate hrvatski jezik, ili ste možda nepismeni ovrhu će provoditi uz pomoć stalnog sudskog tumača, a troškove ćete naravno platiti vi. Zašto je između ostalog određeno da se novac koji javni šerif ovršitelj skine s računa dužnika prenosi na račun ovršitelja, a ne na račun vjerovnika? Treba li neko vrijeme možda malo odležati kako bi se uživalo u postotku od naplaćenih ovrha, u vlastitoj revnosti, pa što više ovrha, to deblji račun.

I nema veze što su pravni stručnjaci skočili protiv ovog zakona, ukazali na sve opasnosti koje se kriju, pa i opasnost od socijalnih nemira koje isti može izazvati. Što oni uopće znaju, valjda politika koja je izglasala ovaj Zakon zna što je najbolje za sve nas. Treba li nam još ubojstava i samoubojstava, tragedija koje nisu isključene, i kojima smo već svjedočili u crnim kronikama. U već politički i gospodarski urušenoj i zapuštenoj zemlji još jedno uplovljavanje u kazalište divljeg Zapada besmislice i proturječnosti, još jedno mentalno stanje smanjene inteligencije uopće ne čudi.

Sramota, ali kad u obzir uzmemo činjenicu da je Zakon donesen u suradnji s bankama i kompanijama treba li išta više reći. Hoće li i nad kompanijama koje duguju poreze, doprinose provoditi ovrhu. Hoće li pokucati na njihova vrata, upasti našim tajkunima i skinuti ih, ako zatreba do gola. Neće, naravno da neće. Zakon je rezerviran samo za male, obične ljude, i baš im se sviđa ta kvalifikacija mali i obični, jer se oni davno proglasiše velikim i neobičnim, odvojenim od Boga, svijeta i stvarnosti.Tako Hrvatska postaje po ovakvim i sličnim nepravednim zakonima zapravo zemlja poput divljeg Zapada u kojoj bezgranični vladari poput kauboja i šerifa imaju neograničena prava po kojima beskonačno mogu tlačiti i provoditi teror nad prezaduženim građanima.

                                                                                                                      NjaM