Zamijećena značajna prisutnost poljskih glodavaca na poljoprivrednim površinama

0

Odlaskom snijega i zatopljenjem na terenu je zamijećena značajna prisutnost poljskih glodavaca (miševi, voluharice).

Kako se početkom proljeća obavlja pregled terena na prisutnost navedenih štetočina, savjetujemo poljoprivrednike da obiđu svoje poljoprivredne površine jer velike štete glodavci mogu napraviti u voćnjacima u kojima se tlo ne obrađuje i mladim voćnjacima, na ratarskim ozimim usjevima te lucerištima.

Potrebno je prvi dan obići površine i zatrpati zemljom ili nogom zgaziti sve rupe na koje se naiđe. Slijedeći dan se ponovno pregleda površina i ukoliko se utvrdi više od 20 novo otvorenih rupa po 1 aru (100 m²) potrebno je provesti mjere zaštite.

U sve aktivne otvore potrebno je staviti zatrovane mamke – rodenticide i zatrpati ih zemljom. Mamke je moguće stavljati u šuplje opeke, komade cijevi, ispod letvarica, plastične kanistre i sl. tako da ostale životinje s njima ne mogu doći u kontakt.

Za suzbijanje mogu se koristiti slijedeći pripravci: Brodilon mamac, Brodilon pelete, Gardentop pellete, Bromadiolon pelete, Rodexion kompleks, Rodexion pelete, Suradiolon zrna, Ratimor pelete, Ratimor žitni mamac, Terminator žitni mamac.

Akciju suzbijanja potrebno je ponavljati svakih 14 dana do prestanka pojave aktivnih rupa, te u nju uključiti što veći broj poljoprivrednika i poljoprivrednih površina jer su glodavci vrlo pokretljivi i brzo prelaze s parcele na parcelu.

Nije dozvoljeno rasipavanje mamaka bez kontrole, te zbog svoje otrovnosti ne smiju biti dostupna djeci, domaćim životinjama i divljači.

Sve vrste mamaka primijenite prema uputi koja se dobije prilikom kupnje pripravka.

Za sve deteljnije informacije možete se obratiti u ured Hrvatske poljoprivredne komore u Gospiću, A. Starčevića 17 ili na telefon 053/ 560-777.

 

Martina Orešković, dipl. inž. agr.

savjetnik za zaštitu bilja

E-mail: Martina.Oreskovic@komora.hr