Zapjevali su najmlađi, a Djed B. stigao na motoru!

0

Pjesmom „Igrali se konji vrani“ započeli su danas svoj nastup dječaci  i  djevojčice Folklorne skupine „Degenija“ iz Osnovne škole „dr. Jure Turića“ iz Gospića. Bio je to konac koji djelo krasi na prvoj po redu  manifestaciji „Advent u Gospiću“. Mlade etno snage pod umjetničkim vodstvom učiteljice Antonije Rosandić pokazale su dio tradicijskih napjeva i plesova stare Like i potvrdile  kako ovaj vid njegovanja tradicije u Gospiću zasigurno ima budućnost.

Najmlađima je svakako  najveća atrakcija bio dolazak Djeda Božićnjaka i njegova družba vilenjaka. Kao moderan i „tehnološki osviješten“, Djed  Božićnjak stigao je na motociklu. Bila je ovo  prigoda da se maliđani s njime fotografiraju. Uz ono poznato „ho-ho-ho“ dobrostivi je djedica zabavljao mališane i one malo starije. Dio ovog sadržaja i žive jaslice valja nam zahvaliti Amaterskom kazalištu POU „dr. Ante Starčević. Unatoč maglovitom i prohladnom vremenu svoje su proizvode nudili lički OPG-i, kao i udruge na čijim su se štandovima bili nuđeni blagdanski ukrasi i suveniri. Ipak, čini kako je najviše posla imao bistro „Stari Šangaj“ poduzeća „Vegium“ iz Karlobaga,  gdje se bez stanke kuhalo vino i spremale  se različite delicije vezane uz tradicijski meni stare Like u ovom godišnjem dobu.

S nastupima 5 Kulturno-umjetničkih društava, Gradskim zborom „Vila Velebita“, živim jaslicama i nekolicinom najupornijih izlagača, prvi po redu „Advent u Gospiću“ mogao biti početak jedne lijepe priče što bi se s vremenom trebalo pretvoriti u tradiciju.

H.J./Foto:N.Mraović