Započeli radovi na sanaciji odlagališta Rakitovac

Delegacija Fonda i Grada
Delegacija Fonda i Grada
Delegacija Fonda i Grada

GOSPIĆ – Na gospićkom odlagalištu komunalnog otpada Rakitovac, čiju sanaciju Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancira s 9,5 milijuna kun,a danas su započeli radovi na izgradnji nove odlagališne plohe na kojoj će se moći zbrinuti oko 21,5 tisuća kubika otpada.
Govoreći o ovom projektu gradonačelnik Gospića Petar Krmpotić je istaknuo kako je od 1992. do 2013. na odlagalištu Rakitovac odloženo oko 91,821 tisuća kubika otpada na površini od dva hektara.
– Radovi na drugoj fazi odlagališta obuhvatit će izradu tijela odlagališta, odnosno izradu razdjelnih nasipa, izravnavajućeg sloja, završnog pokrovnog sloja, zatim izradu vodovoda i kanalizacije za potrebe odlagališta, postavljanje montažnog objekta za zaposlenike odlagališta, izvođenje unutarnje prometnice, postavljanje ograde i izvođenje zelenih površina te nabavu opreme za rad reciklažnog dvorišta, kazao je gradonačelnik Krmpotić istaknuvši kako će radovi trajati oko godinu dana, dok je za zatvaranje cijelog odlagališta planirano za četiri do pet godina.
Aleksandra Čilić, voditeljica fondove Službe za zaštitu okoliša istaknula je kako je prioritet Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost daljnje rješavanje problema gospodarenja otpadom.
– U suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i prirode sukladno novom Zakonu o održivom gospodarenju otpadom intenzivno se radi na uspostavi cjelovitog sustava, što podrazumijeva sanaciju svih postojećih odlagališta otpada, izgradnju centara za gospodarenje otpadom, pretovarnih stanica i reciklažnih dvorišta, te poboljšanje cjelokupne komunalne infrastrukture. Fond će jedinicama regionalne i lokalne samouprave, pa tako i Gospiću, pružiti ne samo financijsku, nego i stručnu pomoć kao bi se odlagalište što prije saniralo, kazala je Čilić.
Grad Gospić i za Fond zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost uspostavili su izuzetno dobru suradnju koja je do sada rezultirala sufinanciranjem 16 projekata zaštite okoliša i energetske učinkovitosti za koja je Fond odobrio skoro 17 milijuna kuna.

L.O.

Nastavak ispod oglasa