Započelo rješavanje statusa zauzetih stanova

U ličkim općina gdje je izvršeno stambeno zbrinjavanje povratnika, bivših nositelja stanarskih prava, započelo se ovih dana s potpisivanjem ugovora koji definiraju budući status zauzetih stanova koji su u državnom vlasništvu. U općini Vrhovine renovirana su i dodijeljena 33 stana, dok je za njih do sada potpisano svega 15-ak ugovora s Uredom državne uprave, Odjelom za stambeno zbrinjavanje. Zamjenik načelnika Općine Vrhovine Miroslav Mašić je u razgovoru podsjetio stanare, bivše nositelje stanarskih prava, kako je potrebno čim prije definirati budućnost statusa useljenog stana.
-Svi stanari u takvim stanovima uredno su obaviješteni o potrebi izjašnjavanje hoće li stan otkupiti ili ga iznajmljivati. Problem je u tome što je dio tih zauzetih stanova prazan, a stanari žive izvan Vrhovina, najčešće u inozemstvu. Drago nam je da se s tim ipak krenulo. Budući je riječ o stanarima-umirovljenicima, oni uglavnom odabiru opciju najma stana. Cijena najma je vrlo povoljna i iznosi 2,7 kuna po četvornom metru stana. Jedini problem mogao bi se pojaviti ukoliko država zatraži retroaktivno plaćanje za zadnje četiri godine, kako se neslužbeno spominje, rekao nam je Miroslav Mašić.
Problem zauzetih, a zapravo neuseljenih stanova prisutan je posvuda, ali je vjerojatno najznakovitiji u Korenici. U Općini Plitvička jezera zadnjih se godina dogodio pravi natalitetni „baby boom“ jer je na ovim prostorima ostao ili se doselio veći broj mladih bračnih parova. Posla ima, ali nema stanova. Privremeno rješenje je u najmu privatnih kuća, dok se pouzdano znade da su mnogi obnovljeni i zauzeti stanovi uglavnom prazni. Koriste se za povremene dolaske u ovaj dio Hrvatske, posebice ljeti ili u vrijeme izbora kada neke političke stranke te ljude organizirano dovoze i odvoze na glasačka mjesta.
M. S.