Završna konferencija razminiravanja dijelova šuma na Velebitu

0

Gospić je danas bio domaćin završne konferencije projekta „Fearless Velebit“. U dvorani Pučkog otvorenog učilišta „dr. Ante Starčević“ okupili su se predstavnici brojnih Ministarstava, Uprave šuma i jedinica lokalne samouprave. Riječ je o projektu sufinanciranom sredstvima Europske Unije iz Kohezijskog fonda, u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014 – 2020“. Riječ je o razminiranje šumskih predjela u NP Paklenica i Parku prirode Velebit. Nazočne pozdravio upravitelj UŠP Gospić Mario Stilinović.

-Na početnoj konferenciji održanoj 2021. godine govorili smo o važnosti ovoga projekta za sve nas djelatnike Hrvatskih šuma, NP Paklenica i Parka prirode Velebit, odnosno za sve nas koji na tome području obavljamo redovne aktivnosti, ali i za sve planinare i putnike namjernike iz Hrvatske i cijeloga svijeta koji dolaze u ta prekrasna područja uživati u prirodi. Zato želim od srca zahvaliti svima koji su uložili ogroman trud u pripremi, provedbi i nadzoru ovoga projekta, kazao je Mario Stilinović naglašavajući također važnost izrade i obnove protupožarnih cesta i prosjeka na tome dijelu Velebita. Na ove riječi nadovezao se Nediljko Dujić, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma.

-Ovo je vrlo značajan, ali i vrlo perspektivan projekt vrlo važan za razvoj prostora ovog dijela Hrvatske. Kada se dogovarala ova konferencija ja sam odmah kazao „idemo u Gospić“. Želim još jednom istaknuti važnost kako bismo na još jedan način valorizirali ovaj kraj i dijelove Zadarske županije. Ovo je tek jedan od projekata koje provode Hrvatske šum i partneri. Moram se zahvaliti potpori razumijevanju Vlade RH na uloženom trudu u ovaj i slične projekte. Iako je ovdje riječ o sredstvima EU, sve je krenulo od Vlade RH koja je jednom sinergijom preko jedinica lokalne samouprave i Hrvatskih šuma uspjela u ovome i sličnim projektima. Hrvatske šume imaju veliku odgovornost u prostoru gdje se odvija nešto najpozitivnije- odvija se život. Uvijek naglašavam kako šume ne poznaju nikakve administrativne granice ni međe. Važna nam je samo globalna valorizacija i zaštita prostora u kojem dominiraju šume i unaprjeđenje tih prostora. Želimo u tim nastojanjima prednjačiti, posebno u ruralnim prostorima RH. Iza nas su mnogi iznimno pozitivni rezultatima, a u ovom slučaju to je poseban respekt koji imamo prema našem Velebitu koji pokazuje jednu impozantnu veličinu i ljepotu, istaknuo je upravitelj Hrvatskih šuma Nediljko Dujić.

O važnosti projekta govorili su još i Manuela Turković, voditeljica Službe u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, Ana Rukavina Stilinović, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, pomorsko dobro i promet u ime župana Ličko-senjske županije, Neven Karas, koordinator za poslove razminiranja u Ravnateljstvu civilne zaštite MUP-a, u ime ravnatelja Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a, Luka Balen, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Mario Šiljeg, državni tajnik Ministarstva gospodarstva.

Božidar Čačić iz UŠP Gospić bio je voditelj ovoga projekta.

-Provodio se na području Ličko-senjske i Zadarske županije u sklopu kojega se razminiralo 1.645,26 ha šuma i šumskog zemljišta na zaštićenom području Parka prirode Velebit i Nacionalnog parka Paklenica. Riječ je o projektu razminiravanja šumskog zemljišta na Velebitu sufinanciranom sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda, u sklopu Operativnog programa »Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.«, a njegova ukupna vrijednost je 35.367.132,29 eura. Projekt se provodio na području Ličko-senjske i Zadarske županije, u sklopu kojega je razminirano 1.645,26 hektara šuma i šumskog zemljišta na zaštićenom području Parka prirode Velebit i Nacionalnog parka Paklenica. Osim uklanjanja mina važnost ovoga projekta očituje se i na uređenju protupožarnih puteva i prosjeka.

Osim uvelike povećane sigurnosti kretanja na Velebitu znatno su popravljeni i uređeni protupožarni putevi na područjima grada Gospića i općina Jasenice i Lovinac, rekao je voditelj projekta Božidar Čačić.

L. O.