Pater Zdenko Križić novi gospićko-senjski biskup!

0
Detalj sa današnje press konferencije u Gospiću

Papa Franjo prihvatio je odreknuće od službe preuzvišenog mons. Mile Bogovića, na pastoralnom služenju Gospićko senjskoj biskupiji u skladu s kanonom 401 članak 1 Zakonika kanonskoga prava, te je imenovao biskupom iste crkvene pokrajine oca Zdenka Križića, dosadašnjeg rektora Karmelićanskog međunarodnog zavoda Terezianum u Rimu.

Pater Zdenko Križić
Pater Zdenko Križić

Pater Zdenko Križić tako će postati prvi hrvatski biskup iz reda Karmelićana, koji je osnovan još u 13. stoljeću, a kojeg su sredinom 16. stoljeća obnovili Sveta Terezija Avilska i Sveti Ivan od Križa. Otac Zdenko Križić rođen je 2. veljače 1953. godine u Johovcu u župi Foča kod Doboja u Bosni i Hercegovini.

Nakon završene srednje škole koju je pohađao kod franjevaca konventualaca u Zagrebu, nastavlja studij filozofije u Firenzi, a potom i studij teologije na Papinskom teološkom fakultetu Terasianum u Rimu. Prve redovničke zavjete je dao 27. srpnja 1970. u Somboru, doživotne zavjete 16. srpnja 1976. u Zagrebu, dok je za svećenika zaređen 26. lipnja 1977.

Nakon završene teologije, nastavlja studij duhovnosti na papinskom Institutu duhovnosti Teresianum 1978. gdje je magistrirao na temu “Biblijski likovi u djelima svete Terezije Avilske”. Nakon magisterija postaje prefekt dječjeg sjemeništa Otaca karmelićana u Zagrebu, a na toj funkciji ostaje do 1984. kada postaje prior samostana na Remetama i prvi savjetnik Komesarijata karmelićana.

Nakon što je 1990. utemeljena Hrvatska karmelska provincija sv. Oca Josipa, pater Križić postaje provincijal. Od 1996. je vikar provincije, te prior samostana na Krku. Do 2003. još će se jednom naći na čelu karmelske provincije, nakon čega postaje Generalni vikar karmelskog reda. Tu će dužnost obavljati do 2009. godine. Od 2012. obnaša službu rektora karmelićanskog međunarodnog zavoda Teresianum u Rimu. Osim hrvatskog, dobro govori talijanski, a poznaje i španjolski jezik.

L.O./J.l.