Zdrava prehrana započinje-doručkom!

Četrnaestog studenog u svijetu se obilježava Međunarodni dan borbe protiv dijabetesa, svakako najraširenije bolesti današnjeg vremena. Procjenjuje se da u svijetu danas živi oko 250 milijuna ljudi s evidentiranim dijabetesom, ali da je broj oboljelihzacijelo dvostruko veći. Ovaj nesrazmjer tumači se vrlo slabim obrazovanjem u mnogim državama svijeta, lošom medicinskim uvjetima, općim siromaštvom… Ovome valja dodati činjenicu o samoj naravi šećerne bolesti jer se mnogi oboljeli u početnim stadijima dijabetesa osjećaju potpuno zdravima, bez bilo kakvih značajnijih simptoma. Onda počinju smetnje vida, trnjenje stopala, oboljeli se brže umara, učestalo mokri…Javljanje liječniku jedini je pravi put da bismo na vrijeme zaustavili napredovanje ove podmukle bolesti.
U Hrvatskoj evidentirano je oko 250 tisuća oboljelih od dijabetesa. A kakvo je stanje u Ličko-senjskoj županiji. Dijabetolog dr. Ivanka Krmpotić, voditeljica dijabetološke klinike Opće bolnice Gospić navodi nam točne brojke.
-Na ovim prostorima registrirano je u 2014. godini 4826 pacijenata koji boluju od šećerne bolesti. Ove brojke uvijek treba uzimati s rezervom jer na jednog registriranog pacijenta u praksi dolazi još jedan koji niti ne zna da boluje od ove bolesti. To bi značilo da u Ličko-senjskoj županiji od šećerne bolesti boluje gotovo 10 tisuća ljudi. U svakoj akciji mjerenja šećera u krvi koju provodimo uvijek nanovo otkrijemo povećanu razinu šećera u krvi kod mnogih građana koji do tada nisu niti bili svjesni svoje bolesti, jer dijabetes u samom začetku nema vidljivijih znakova, rekla nam je dr. Ivanka Krmpotić. Dodatni i otegotni faktor kod dijabetesa u Ličko-senjskoj županiji je starosna dob stanovništva jer se zbog sve starije populacije ova bolest intenzivnije pojavljuje.
Hrvatska Udruga dijabetičara ove je godine povodom Međunarodnog dana borbe protiv dijabetesa odabrala geslo istaknuto na svim promo-materijalima: „Dijabetes-zdrava prehrana započinje doručkom“!

M. S.

Nastavak ispod oglasa