Združene snage u obnovi Gojtanovog doma

1

Obnova planinarskog doma na Visočici bila je tema sastanka predstavnika Grada Gospića s predsjednikom PD „Željezničar“ Tomislavom Rukavinom i voditeljem GSS-a, Stanice Gospić Josom Brozičevićem. Tom je prilikom Gradonačelnik Petar Krmpotić naveo niz razloga o potrebi obnove Gojtanovog doma jer je riječ o objektu od iznimnog značenja za planinare, izletnike i općenito za ljubitelje prirode. Zamjenik gradonačelnika Ivan Biljan pojasnio je aktivnosti Inicijativnog odbora za obnovu ovoga objekta.
– U Inicijativni odbor uključeni su Park prirode Velebit, Turistička zajednica Grada Gospića, Hrvatski planinarski savez i Grad Gospić. Velebitski vrh Visočica nalazi se nedaleko od lokacije doma, što dodatno povećava razloge njegove obnove. Grad Gospić je već pokrenuo proces rješavanja imovinsko-pravnih odnosa na čestici na kojoj se nalazi ruševina predmetnog objekta, te je u tu svrhu ishođeno i Rješenje Ministarstva poljoprivrede kojim je određeno da se dio parcele na kojem se nalazi objekt više ne smatra šumskim zemljištem, što je bio preduvjet za daljnje korake prema Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom, od kojih se čeka pozitivan odgovor. Grad je pokrenuo i izradu dokumentacije, te je u tu svrhu izrađeno i Idejno rješenje kojim se predviđa rekonstrukcija postojećeg planinarskog doma. Projektom se nastoji ponoviti oblikovanje postojećeg doma s izmjenom tlocrtnom dispozicijom prilagođenom današnjim planinarskim potrebama. Cilj je i kroz Europske fondove poboljšanje i širenje lokalnih temelja usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu osigurati financijska sredstva za obnovu planinarskog doma, ističe zamjenik gradonačelnika Ivan Biljan.
O važnosti i potrebi ponovnog stavljanja u funkciju planinarskog doma na Visočici govorili su predsjednik PD „Željezničar“ Tomislav Rukavina i voditelj gospićkog GSS-a Joso Brozičević. Planinarska staza prema Visočici prolazi pored oštećenog doma koji već godinama nedostaje brojnim ljubiteljima prirode. Tijekom Domovinskog rata ovaj je objekt služio kao sklonište pripadnicima specijalne policije MUP-a. Ugledni hrvatski znanstvenik i planinar Ivan Gojtan glavni je pokretač izgradnje doma na sadašnjoj lokaciji davne 1929. godine.

H. J.