“Zelena zastava” Srednjoj školi Otočac

1

U Otočcu je uz nazočnost učenika Srednje škole, ravnatelja prof. Dinka Sekule, profesora, gradonačelnika i dogradonačelnika Maria Barkovića i Hrvoja Ostovića upriličena svečanost povodom podizanja „Zelene zastave“, odnosno produženja statusa Srednjoj školi Otočac kao Međunarodnoj Eko školi.
Srednja škola Otočac status Međunarodne Eko škole, a time i pravo na isticanje „Zelene zastave“ ostvarila je 2007. godine. Prvi put taj joj je status produžen 2009. godine dok je danas po drugi puta ostvaren taj prestižni međunarodni status.

Po riječima ravnatelja Srednje škole Otočac prof. Dinka Sekule, da bi se taj status zadržao i produžio morali su ispuniti brojne obveze, odraditi niz aktivnosti, tako da su temeljem obavljenih poslova ove godine uputili izviješće prema Hrvatskom povjerenstvu koje je u suradnji sa Međunarodnom koordinacijom za Eko škole donijelo odluku o ponovnoj dodjeli certifikata za „Zelenu zastavu“ Srednjoj šđkoli Otočac.

– „ naš je posao takav da moramo uvijek raditi kako bi zadržali ovaj prestižni status, tako da je puno učenika uključeno u razne akcije na projektima ekologije. Radimo na dobrobit lokalne zajednice, surađujemo sa Centrom za autohtone vrste riba i rakova krških voda u Ličkom Lešću, puno smo posla napravili i na brdu Fortica, a zadnje dvije godine posebnu pozornost posvetili smo važnosti vode – rijeke Gacke – kazao je prof. Robert Šimunaci jedan od najzaslužniji za održanje projekta Eko škole.

Poslovi koji su obavljeni privukli su i pažnju UNDP-a te su ostvarili materijalnu pomoć što im je pomoglo de se umreže sa ostalim školama na ovom prostoru (Rab, Senj, Gospić). Kao svojevrsna nagrada požrtvovnosti i marljivom radu je studijsko putovanje 10 učenika Srednje škole Otočac na Rab. Uz pomoć UNDP-a dobivena su i financijska sredstva za tiskanje četvrtog broja časopisa „100 na sat“ u kojem su prikazali aktivnosti škole s naglaskom na Međunarodnu godinu šuma.

Pohvale i čestitke učenicima Srednje škole iskazao i i gradonačelnik Otočca Mario Barković kazavši da lokalna zajednica ustrajano i redobvno prati njihov rad, te da su ponosni na sve što čine kako bi Otočac bio u društvu međunarodno priznatih školskih ustanova.

Tekst i slika: Dražen Prša