Župa Ličko Lešće proslavila svoj crkveni patron

Prva nedjelja u mjesecu listopadu župa Ličko Lešće, slavi svoju zaštitnicu Blaženu Djevicu Mariju od Svete Krunice u narodu poznatija kao “Rozalija”.

Svečanu koncelebriranu svetu misu predvodio je i propovijedao mr.fra.Draženko Tomić , gvardijan Franjevačkog samostana u Zagrebu –Dubrava, uz suslavitelje dekana Otočkog dekanata i župnika u Brinju vlč.Juru Tutek, don.Juru Ladićić, pastoralong suradnika za slijepe i slabovidne u biskupiji ( rođenog Lešćeranina ) , i vlč.Ivicu Miškulina župnika u Ličkom Lešću i Prozoru.

Nastavak ispod oglasa

U svom nagovoru o.Tomić je kazao: Pitamo se, hoćemo li uspjeti prenijeti na iduće naraštaje najdragocjeniji dar svete vjere, kulture i običaja koji smo primili od svojih roditelja. Mi stariji ponekad plačemo za starim, možda, dobrim vremenima, a dobra su bila jer smo bili mladi i poletni. Međutim, i u ovom svijetu i u ovim vremenima treba pomoći. I ovaj svijet treba voljeti, za njega se žrtvovati, raditi na njegovu spasenju.

Ipak, žalosna je činjenica da današnji naraštaj izgleda slab prenijeti blago vjere na iduće naraštaje. Djeca vjeruju i zanimaju se za nešto drugo, nešto što je njihovim roditeljima nepoznato. Nekad je sin od oca učio ono što mu je bilo potrebno za život, a kćerka od majke. Danas je drugačije i to zbog suvremenog okruženja i brzog napretka koji jedva da se može slijediti. Slabost se očituje i u našim obiteljskim odnosima kroz slabljenje poštovanja i čuvanja obiteljskih vrijednosti.

Dijete treba iščitati iz očeva i majčina ponašanja što je vjera, koje su temeljne vrijednosti: poštenje, radinost, poštivanje. Jedan vjernički poklon u crkvi, jedan vjernički znak križa prije posla, duboko će se urezati u djetinju dušu. Osjetit će Božju prisutnost u obitelji i nju će doživjeti i poslije lako prihvatiti. Jedan stari običaj, neka tradicija vezana uz rodni kraj mnogo će značiti i postati dio njihova života.

Euharistijsko slavlje uveličao je crkveni zbor a za orguljama bila je s.Krešimira Vuleta.

I.B.