Župa Otočac danas bogoslovija u malom

2

Danas na petu korizmenu nedjelju, 10.travnja, središnje misno slavlje u 11 sati, u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Otočcu predvodio je i propovijedao mons.mr.Tomislav Šporčić- generalni vikar biskupije i otočki župnik.

Na misama u 9 i 11 sati bili su i bogoslovi 5.godine Teologije u Rijeci, a koji su i prije svetih misa predvodili križni put .

Oglas

Poruka današnjeg evanđelja: Najbliža je slika skorog Isusova uskrsnuća. Život koji Isus daje Lazaru treba da potkrijepi tvrdnju: “Tko u mene vjeruje, ako i umre, živjet će.” Vjera u Krista Živo-tvorca ima posljedice i za svakidašnji život. Lazar je za Crkvu prvih stoljeća bio slika grešnika, koji odvojen od Boga i kršćanske zajednice čami u smrti. Ovaj evanđeoski odlomak pružao je sliku oslobađanja grešnika iz tog stanja po sakramentu pokore ili ispovijedi. Za takvo je shvaćanje važna uloga koju je imala zajednica Isusovih i Lazarovih prijatelja. Oni su slika Crkve. Oni mole Isusa da dođe spasiti Lazara, odvaljuju kamen s groba da moćna riječ Isusova može doprijeti do mrtvaca, oživljenom Lazaru odvezuju povoje da može opet gledati, hodati i slaviti Boga u zajednici. Bliži se i naša uskrsna ispovijed.

Danas u našoj župi je više razloga za svečanost i slavlje, tako su Ivano i Iris iz dvije obitelji Mlinarić iz Poljica primljeni u zajednicu krštenih.

Također danas na svetu Misu pozvani su i roditelji kandidata za ovogodišnju krizmu koji su se odazvali u velikom broju.

Bogoslovi 5.godine, ako Bog da na jesen će pristupiti đakonskom ređenju u svojim biskupijama. Danas i ovih dana s nama su bili :

– iz Krčke biskupije : Kristijan Krajnović iz Krka, Silvio Španjić iz Njivica i Josip Vidas iz Novalje.

– iz Zadarske nadbiskupije : Šime Žilić iz Briševa

– iz Riječke nadbiskupije: Pero Marjanović iz Čavle ( Rijeka )

– iz Gospićko-senjske biskupije : Josip Šimatović iz Otočca

Na kraju euharistijskog slavlja bogoslovi su govorili o svom životnom pozivu, o studiju, o životu i aktivnostima izvan studija, te o samoj Teologiji kao kući koja odgaja buduće svećenike.

Tako bogoslov Josip iz Novalje je rekao: Nas je Bog pozvao, svi smo mi osjetili da nas Bog ljubi. Mi želimo svoj život potrošiti na drugoga. Mi nismo najsnažniji, mi nismo najljepši, mi nismo najpametniji ali će nam Bog dati snage da obnašamo svoj poziv.

/ bib /