Župan Kolić: Stipendiranje učenika važan korak za obrtništvo

0

Iz Kabineta župana ličko-senjskog Milana Kolića javnosti je danas upućeno priopćenje vezano uz potpisivanje Sporazuma o stipendiranju učenika koji se obrazuju zadeficitarna zanimanja u školskoj godini 2015./2016. Ovaj vrijedan Sporazum je potpisan s Obrtničkom komorom Ličko-senjske županije. Nastavak je to započetog slijeda sukladno dogovorenoj suradnji na zajedničkom rješavanju problema deficitarnih kadrova u obrtništvu i malom poduzetništvu napodručju Ličko-senjske županije. Sporazum su zaključili župan Milan Kolić i predsjednik Obrtničke komore Ličko-senjske županije, ugledni gospićki ugostitelj Marko Sokolić. U priopćenju medijima ističe se nekoliko ključnih detalja važnih uz ovaj sporazum.

-Stipendiranje učenika srednjih škola deficitarnih zanimanja jedna je od mjera Programa povezivanja gospodarskih subjekata i studenata te učenika srednjih škola na području Ličko-senjske županije, kojoj je cilj poticanje učenika na školovanje za rad u deficitarnim obrtničkim zanimanjima. Ovim Sporazumom osigurava se fond od ukupno 24 tisuće kuna za stipendije u iznosu od po 600 kuna po učeniku mjesečno, od čega pola sredstava osigurava Ličko – senjska županija, a pola Hrvatska obrtnička komora, stoji u priopćenju.

Obrtnička komora Ličko-senjske županije će provesti odabir stipendista iz redova učenika prvog razreda strukovnih zanimanja, pri čemu će po jednog stipendista odabrati svako od četiri Udruženja obrtnika na području Ličko-senjske županije (Gospić, Novalja, Otočac i Senj), a koji će stipendije primati sve tri godine svoga školovanja. Već iduće školske godine slijedi nastavak provedbe projekta stipendiranja učenika u deficitarnim strukovnim zanimanja, gdje se planira stipendiranje nova četiri učenika, također u trogodišnjem razdoblju počevši od samog početka njihovo školovanja u srednjim školama.

L. O.