Župan Kolić u Udbini: “Spomen-dan nije revanšizam nego pijetet prema žrtvama!!

Hrvatsko drušrvo političkih zatvorenika obilježilo je danas Dan Zrinskih i Frankopana, spomen-dan koji je podsjetnik na torture uznika u zatvorima bivše države. Tim povodom u Crkvi hrvatskih mučenika u Udbini održana je sveta misa koju je predvodio umirovljeni biskup mons. dr. Mile Bogović. U prepunoj crkvi vjernicima se obratio predsjednik HDPZ mr. sc. Marko Grubišić. Pozdravio je bivše političke zatvorenike pristigle iz cijele Hrvatske i BiH, da bi se potom u zajedničkoj molitvi prisjetili brojnih zatvorenika umrlih tijekom izdržavanja robije ili nakon toga od posljedica torture provođene u komunističkim zatvorima. Mr. sc. Marko Grubišić predložio je da se ubuduće ovaj dan obilježava na Udbini te se posebno zahvalio mons. dr. Mili Bogoviću koji je već godina član HDPZ jer je u nekoliko navrata bio zatvaran kao svećenik i domoljub. U ime predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović na svetoj misi i komemoraciji sujedlovao je njezin osobni izaslanik župan Milan Kolić. U svojem govoru župan se osvrnuo na mučenja i stradanja uznika komunističkog režima, navodeći kako obilježavanje Dana Zrinskih i Frankopana nije nikakav revanšizam nego li promicanje istine.
-Ovo je osobita prigoda kada se možemo sjetiti mnogih znanih i neznanih Hrvata koji su u prošlosti mučeni u mnogim tamnicama. Vi okupljeni članovi HDPZ bili ste žrtve jugokomunističkog represivnog sustava koji je krvavo gušio svaku hrvatsku demokratsku i domoljubnu misao. Sudilo se tisućama domoljuba, od nekoliko mjeseci zatvora pa do višegodišnje teške robije. Nažalost, bilo je mnogo onih koji nisu dočekali slobodnu Hrvatsku. Skončali su u ćelijama, a mnogima se niti danas ne zna grob. Oni koji su uspjeli preživjeti sve torture godinama su osjećali posljedice mučenja, godinama nisu mogli dobiti posao. Bila je to borba za slobodu hrvatskoga duha, za slobodu svakog čovjeka i ljudsko dostojanstvo, ali niti danas to nije dovoljno istražena. Možemo to pravdati Domovinskim ratom, ali sada bez težnji za revanšizmom moramo rasvjetliti i taj dio naše povijesti i uputiti pijetet svakoj žrtvi. Staviti taj dio povijesti na „dnevni red“, izvući materijale iz ladica i dati mu značenje koje u našoj povijesti svakako zaslužuje. U duhu naše vjere obilježavamo ovaj spomendan u crkvi hrvatskih mučenika, na mjestu koje svojom simbolikom to najviše zavrjeđuje. Zato se na ovome mjestu iskreno zahvaljujem svima vama koji ste ustrajali kako se nebrojene žrtve i mučeništva nikada ne smiju zaboraviti, rekao je između ostaloga župan Milan Kolić.
Razgovarajući s predsjednikom HDPZ mr. sc. Markom Grubišićem istaknuo je činjenice vezane uz valorizaciju mučeništva političkih zatvorenika.
-U hrvatskim školama se uglavnom niti ne spominju politički zatvorenici, kao da se takve strahote nisu niti dogodile. Naša udruga će učiniti sve da se naš glas čuje jer smatramo kako je najmanje što se može učiniti za sjećanje na naše ubijene i umrle prijatelje govoriti istinu o tim događajima i kazamatima bivše Jugoslavije!

M.S.

Nastavak ispod oglasa