Župan Kolić: Za gašenje radio Gospića i drugih radija krivac je prošla Vlada!

5

Osamnaesta po redu Skupština Ličko-senjske županije, održana pod predsjedanjem dr. Darka Milinovića, započela je Aktualnim satom. Pitanja su postavila samo dvojica vijećnika: Tomislav Zrinski (SDP) i Stjepan Ćaćić (nezavisni vijećnik). Ćaćića je zanimalo na koji će način župan Milan Kolić i izvršna vlast osigurati opstanak Ličko-senjske županije. To je, između ostaloga, potkrijepio podatkom, kako je rekao, vidljivom u Izvješću o radu župana po kojemu je tvrtka „Conning“ tužila Županiju, tražeći naknadu od 20 milijuna kuna. Uz to, Ćaćić je podsjetio kako je „Most“ u kampanji predlagao ukidanje nekih županija. Odgovarajući na pitanje župan Kolić je napomenuo kako u njegovu Izvješću o radu u 2015. godinu Ćaćić taj podatak nije mogao pročitati.

-U sporu s „Conningom“ je Lučka uprava, koja se spori s bivšim vlasnikom g. Radimirom Čačićem, koji je u to vrijeme bio prvi potpredsjednik Vlade, a iz čega se vidi na koji se način odnosio prema ovom području. Opstanak Ličko-senjske županije ne ovisi o bilo kakvim financijskim pokazateljima ove, pa ni neke druge Županije. O tome je još rano govoriti. Podsjetit ću vas kako je Ličko-senjska županija u vrijeme dok je Vladu vodio HDZ bila peta po BDP-u u RH, Godine 2009. zadržava taj visoki rejting sa preko 8 tisuća eura BDP-a po stanovniku. Trend opadanja pojavljuje se 2011. kada nova Vlada drastično smanjuje ulaganja na ovom prostoru. U to vrijeme nije se dogodila niti jedna značajnija investicija koja bi se realizirala u Ličko-senjskoj županiji. Bio je tada najavljen projekt „Kosinj 2“ i „Senj 2“, ali se ništa nije realiziralo. S obzirom na takav nekorektan odnos bivše Vlade, mi smo ipak po BDP-u ostali u „zlatnoj“ sredini, zaključio je župan Kolić. Tomislav Zrinski (SDP) zanimao se za ime krivca ili krivaca zbog kojih radio Gospić ide u stečaj, iako je Županija za njegov rad godinama ulagala znatna sredstva. Također je zatražio odgovor na pitanje koji portal financira Ličko-senjska županija. Odgovorio je župan Kolić.

-Ovo je pomalo populističko pitanje, na koje ću dati provjeren odgovor. Za gašenje radio Gospića, ali i mnogih drugih radio postaja, isključivi je krivac bivša Vlada jer je ukinula mogućnost da lokalne samouprave dotiraju medije čiji su osnivači. Uveden je sustav ispostave faktura za medijski rad, na što se plaća PDV. Sukus problema radija Gospić upravo je u činjenici da su samo lani platili oko 600 tisuća kuna PDV-a. Dodajmo ovdje naknade HUZIP/ZAMPA, Odašiljača i veza, kao i drugih tvrtki čiji je osnivač Vlada RH. Da nije bilo takvih koraka i mjera, potpuno sam uvjeren da bi Županijski radio Gospić, kao i brojne druge hrvatske radio postaje, funkcionirao bez poteškoća. Što se tiče financiranja nekih portala, treba reći da Županija ne financira niti jedan portal. Mi smo na nekim od tih glasila objavljivali Natječaje, Javne pozive i Obavijesti, za što smo ispostavili narudžbenice i platili račune, zaključio je župan Kolić. Medijsku otvorenost Ličko-senjske županije ilustrirao je predsjednik Skupštine dr. Milinović rekavši kako se netom uoči početka današnje Skupštine u vijećnici pojavila potpuno nepoznata osoba s kamerom, ali je bez ikakvog razloga odustala od snimanja i izašla van.

Izvješće o radu župana Milana Kolića za II. polugodište 2015. sadržavalo je mnoštvo podataka koje je župan Kolić rezimirao i istaknuo ono najvažnije. U to vrijeme održane su 3 sjednice Županijske skupštine, župan je donio 6 Odluka, 12 Zaključaka, 14 Rješenja, 6 Planova, 2 Programa, 1 Pravilnik i 14 ostalih akata. Mnoštvo ostalih aktivnosti župan Kolić naveo je samo taksativno, ističući pri tome kako su svi navedeni materijali doneseni sukladno zakonu. U raspravu o županovom izvješću uključio se Stjepan Ćaćić kojega je zanimalo zbog čega župan u svojem izvješću nije spomenuo svoj konflikt sa zamjenicom Ivanom Tomaš u svezi navodnog mobinga. Predsjednik Skupštine dr. Darko Milinović ovo je nazvao neumjesnim i nepotrebnim jer taj slučaj nije niti spomenut u izvješću o kojemu se treba glasati, a riječ je o slučaju koji je u medijima nepotrebno akcentiran. Dr. Milinović je Ćaćića također podsjetio kako je tako formulirano pitanje trebao postaviti tijekom Aktualnog sata.

M. S./foto:N.Mraovic