Župan Kolić: “Ovo je drugi Domovinski rat!“

0

Tragedija u kojoj je danas kod Gospića poginuo pirotehničar potresla je ovaj kraj. Iako su žrtvu poznavali tek rijetki, sama činjenica da je poginuo obavljajući ovaj teški i po život opasan posao bili su razlozi za sućut obitelji poginuloga. Teren su odmah po dojavi o minskom incidentu zajednički obišli direktor Hrvatskog centra za razminiranje Dražen Jakopec i župan ličko-senjski Milan Kolić. Direktor Jakopec je pojasnio detalje ove tragedije.

-Danas oko 11.50 h na potezu kod sela Ribnik smrtno je stradao hrvatski pirotehničar Dražen Aleksić (39) iz tvrtke „Bios F“. Iz njega je ostala supruga i dvoje djece. S njim su ranjena dvojica pirotehničara, obojica rođena 1980. godine. Lakše su ozlijeđeni i nalaze se u Općoj bolnici Gospić. Dražena je usmrtila protu pješačka mina PROM 1, a ovo je treći uzastopni incident sa smrtnim ishodom u kojemu je eksplodirala upravo ovakva mina. Ovdje na površini od 4,6 km2 radi 16 tvrtki sa 130 pirotehničara, rekao je novinarima Dražen Jakopec.

„Ovo je drugi Domovinski rat!“

S mjesta tragedije župan Milan Kolić vratio se vidno potresen. Tijekom rata Kolić je na ovim prostorima sudjelovao u operaciji „Medački džep“, kada su minska polja uzrokovala ranjavanje nekolicine hrvatskih branitelja.

-Prije svega želim uputiti iskrenu sućut obitelji poginulog pirotehničara. Taj je čovjek poginuo nastojeći svima nama stvoriti sigurnost. Ovo što se danas događa, to je drugi Domovinski rat. Prošla je 21 godina, a ljudi i dalje pogibaju od mina. Ovo je ujedno i opomena svima nama da ne treba uzimati olako opasnosti od minskih polja. Naša je županija sa gotovo 150 km2 minski sumnjivih prostora najzagađenija u RH. Tragedija se dogodila na potezu sela Ribnik-Počitelj, niti kilometar udaljena od prvih kuća. Koristim ovu prigodu da bih uputio apel našoj Vladi kako bi se ovi dijelovi Hrvatske čim prije učinili sigurnima. Nedavno smo bili domaćini konferencije o opasnostima od mina, a danas smo svjedoci još jedne tragedije koja potvrđuje činjenice po kojima se razminiranje treba čim prije okončati. Poruka je ovo i građanima da ne ignoriraju opasnosti od mina, da uvažavaju oznake o opasnosti od minskih polja. Moram se u ime svih građana naše županije zahvaliti svim pirotehničarima na terenu čiji je svakodnevni posao dovodi njihove živote u opasnost, zaključio je župan Kolić dodavši kako se pod minama nalaze velike površine koje bi u normalnim okolnostima bile pod oranicama, ili bi služile za ispašu stoke.

M. S.