Županija sa sjajnim idejama i velikim potencijalima

0

Zastupnica u Europskom parlamentu Ivana Maletić boravila je danas u radnom posjetu Ličko – senjskoj županiji. Ovaj radni posjet ukomponiran je u prigodi obilježavanja Europskog tjedna, a EU zastupnica najprije se sastala sa županom Milanom Kolićem koji je gošću upoznao s posebnostima, potencijalima i trenutnim gospodarskim projektima koji se realiziraju u ovom dijelu RH.
U okviru programa posjete zastupnica Ivana Maletić susrela se sa studentima i profesorima na Veleučilišta „Nikola Tesla“ u Gospiću, gdje je održala predavanje za studente na temu „Politika za mlade i mogućnosti financiranja projekata mladih iz EU sredstava“. Drugi dio radnog posjeta bio je rezerviran za gospodarstvenike i struku koja se bavi gospodarstvom, realizacijom i pripremom projekata i sl. Predavanje je održano u gospićkom KIC-u na temu „Financiranje projekata poduzetnika i poljoprivrednika u RH“. Nakon predavanja zastupnica Ivana Maletić se obratila novinarima.
-Tijekom svih susreta i predavanja održanih danas istaknula sam važnost što masovnijeg uključivanja u korištenje EU fondova. Na Veleučilištu sam studentima govorila o važnosti projekta „Erasmus +“ i prilikama koje se pri tome otvaraju mogućnosti razmjene znanja i iskustava. To je također i promocija Hrvatske, kao i podizanje naše ukupne konkurentnosti. Poduzetnicima i predstavnicima jedinica lokalne samouprave govorila sam o ogromnim mogućnostima napretka jer je ovo županija s mnoštvom potencijala. Ovo je prostor sve atraktivniji za ulaganja. Važno je sjesti zajedno s poduzetnicima i pojasniti im načine posezanja za EU-fondovima. Ljudi ovdje imaju sjajne ideje i žele raditi, pa im je zato od presudnog značenja pomoći pri realizaciji projekata, kako bi ih dalje aplicirali i stekli sredstva za daljnji napredak. u razgovoru s predstavnicima LAG-a Lika i LIRA doznala sam za mnoštvo sjajnih ideja. Čini se da je ovdje problem istovjetan kao i u većini hrvatskih županija, a to je nedostatak sredstava za pripremu projekata. Upravo je ovo jedna od stavki koje ću prezentirati Vladi RH, ne bi li se ovaj problem što prije riješio, zaključila je Ivana Miletić nakon susreta s ličkim gospodarstvenicima i ljudima iz struke.

H. J./N.M.