Žuta Lokva – 19.obljetnica pogibije četvorice redarstvenika

0

Danas 24.kolovoza obilježava se 19. obljetnica pogibije četvorice redarstvenika na Žutoj Lokvi. Tako je uz kapelicu odnosno mjesto stradavanja održana komemoracija  i sveta misa koju je predvodio vlč.Josip Štefančić župnik iz Križpolja.

Uz više stotina nazočnih vijence su položile mnoge delegacije, i to : Policijska uprava Ličko-senjska predvođena načelnikom Željkom Jurković, izaslanica župana Sanja Pavelić, zamjenica gradonačelnika Gospića Marta Grgurić, zamjenik gradonačelnika Otočca Tomo-Toša Orešković, načelnik općine Karlobag Ivan Tomljenović s zamjenikom Borisom Smojverom, izaslanica gradonačelnika Senja Anita Pišković, načelnik općine Brinje Ivica Mesić s zamjenikom Josom Vuković i predsjednikom Vijeća Zlatkom Fumić, jedini preživjeli redarstvenik Darko Murat, predstavnici Udruga proizašlih iz Domovinskog rata, udruge HVIDRE Gospić, Otočac , predstavnici počasnog Blejburškog voda i dr.

Pozdravljajući prisutne načelnik PU Ličko-senjske Željko Jurković kazao je kako je prošlo 19. godina pogibije naših kolega Drage, Zdravka, Vinka i Mile. Ponosni i odvažni braneći područje naše Domovine upravo su Prvi hrvatski redarstvenici omogućili svima nama da imamo hrvatsku samostalnost. Toga dana 24.kolovoza, u 9.40 sati kroz maglu je iz zasjede otvorena pucnjava od strane tzv.“SAO krajine“ kojom prilikom su poginuli naši kolege, a jedini preživjeli danas je ovdje s nama a to je Darko Murat.Osobito su bolna sjećanja onih koji su bili sudionici tih događanja.

Potom su se okupljenim obratili zamjenik načelnika općine Brinje Joso Vuković  koji je osudio obnavljanje spomenika u Srbu,  te načelnik općine Brinje Ivica Mesić koje je kazao: S gorčinom i bolom u grudima prisjećamo se tog krvavog 24.kolovoza 1991. godine kad nam neprijatelji, oni s kokardama i oni s petokrakom isčupaše predivna četiri cvijeta iz zemlje hrvatske, mlada, tek ocvjetala ubiše nam Milu, Zdravka, Dragu i Vinka, mučki iz zasjede. Uz pomoć Božju osta na životu Darko Murat, ranjen, ali živ. I danas među nama dijeli tugu i bol. Njihova je žrtva golema i sveta. Žrtva kojoj se moramo pokloniti, i to ne smijemo zaboraviti. Međutim, ponekad mi se čini da smo već zaboravili svu krv prolivenu ne tako davno, sve patnje i muke Domovinskog rata, da šutke prelazimo preko svih žrtava kako bi se nekom udvorili, svidjeli ili jeftino prodali. I srce mi se slama kada čujem predsjednika Josipovića kako se divi prekrasnoj partizanskoj kapi za zvijezdom petokrakom, jer ta je kao našem narodu donijela slobodu i demokraciju. A ta je zvijezda petokraka zajedno s kokardom ovdje u Žutoj Lokvi mučki pobila naše prijatelje. Ne smijemo dopustiti da žrtva naših prijatelja što svoje mlade živote ostaviše ovdje, bude uzaludna, za ništa utrošena. I ova četiri mladića neka su uvijek s nama u mislima i ne samo na današnji dan, već kada donosimo neke važne odluke, sjetimo se njihove žrtve. Prenosim vam pozdrave i ratnog zapovjednika Policijske ispostave Brinje, Vlatka Mesića. Danas nije s nama, ali sam siguran da mu je ovaj datum jedan od najbolnijih.

Nakon pozdravnih govora svetu misu zadušnicu predvodio je vlč.Josip Štefančić župnik iz Križpolja koji je u svom nagovoru kazao: Danas je sv.Bartol, apostol i svetac kojem su neprijatelji vjere odrubili glavu. Današnji svetac neka bude zagovornik pred Gospodinom i za naše stradale redarstvenike Vinka, Dragu, Zdravka i Milu. Okupljeni ovdje kao vjernici kršćani došli smo se vjernički sjetiti na sveti dan kada su mučki ubijeni naši redarstvenici. Nostalgija i bol vraća se kao da je to bilo danas, kada su iz ovozemaljskog života prešli u vječni život, Gospodin ih je primio u svoju kuću nebesku. I oni su htjeli da na zemlji bude mir. Oni žive jer su vjerovali. Došli smo ovdje nošeni vjerom, svaki čovjek u nešto vjeruje, nema čovjeka koji u nešto ne vjeruje. Ovu kapelicu – zdanje podigli smo da nas vizualno sjeća na prošlost i stradavanje redarstvenika. Volimo i čuvajmo hrvatsku državu, nemojmo mrziti, koliko ćemo moći oprostiti, ali nemojmo zaboraviti.

BIB