15. siječnja, dan kada je Hrvatska postala međunarodno priznata država

0

Tijekom najžešćih ratnih okršaja u Domovinskom ratu 15. sivnja 1992. godine započelo je međunarodno priznavanje Republike Hrvatske. Započelo je zapravo hrvatskom diplomatskom ofenzivom odmah nakon proglašenja neovisnosti Republike Hrvatske 25. lipnja 1991. Istog dana razdruživanje od ex-Jugoslavije je proglasila i Slovenija.
U priznavanju RH prednjačile su baltičke države i Ukrajina, koje su priznale Hrvatsku još tokom 1991, a od njih prva Litva. Te su države u to doba i same bile tek djelomično priznate. Nakon toga zemlje koje su prednjačile u diplomatskim nastojanjima za međunarodno priznanje Hrvatsk bile su Sveta Stolica (Vatikan) i Njemačka. Vatikanska diplomacija, kao prva u svijetu, još je 3. listopada 1991. godine objavila da radi na hrvatskome priznanju. Ostalo je dio naše slavne povijesti.
Zahvaljujući tim presudnim danima te dosege blagujemo i danas. Stoga će se sve jedinice lokalne samouprave Ličko-senjske županije i braniteljske udruge proistekle iz Domovinskog rata tijekom sutrašnjeg dana pokloniti svima onima koji su utkali sebe u temelje neovisne i međunarodno priznate Hrvatske.

M. S.