17. GODINA OD OLUJE

1

Otočac _ Povodom Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti te 17. obljetnice vojno redarstvene operacije „Oluja“ na području Gacke doline tijekom subote i nedjelje brojna izaslanstva gradova i općina, branitelji, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata, obitelji poginulih, posjetili su nekadašnje prve crte bojišnice te mjesta spomen obilježja poginulih hrvatskih vitezova. Posebna počast, odana je svim braniteljima danas, 05. kolovoza u gradu Otočcu kod spomenika poginulim hrvatskim gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće u spomen braniteljima koji su položili živote na oltar Domovine.

U Zalužnici, kod spomen obilježja 19. poginulih pripadnika 133. brigade HV, koji su živote izgubili u vojno redarstvenoj akciji „Oluja“, vijence su položili i svijeće zapalila izaslanstva gradova Otočca, Senja, Novog Vinodolskog, Crikvenice, Općine Brinje, Općine Vinodolske, Vrhovina, predstavnici HV, MUP-a, Udruge proizašle iz Domovinskog rata, branitelji, rodbina, roditelji, udovice i djeca poginulih branitelja te građani Gacke doline.

Oglas

Okupili smo se da se ne zaboravi njihova žrtva, da bi se poginulima iskazala posebna zahvalnost jer su dali sve a nisu očekivali ništa za uzvrat, jer je njihov životni san bio slobodna Hrvatska i na oltar Domovine položili su svoje snove, želje i svoje živote. Mi okupljeni, imali smo posebnu životnu čast sudjelovati u stvaranju slobodne i nezavisne Hrvatske a oni kojima danas odajemo počast imali su čast dati svoj život u stvaranju stoljetnog hrvatskog sna. Vitezovi koji su branili ovaj dio zemlje nisu zapjevali pobjedničku pjesmu ali za nas oni nisu otišli, jer oni idu pred nama u slobodnoj domovini Hrvatskoj, kazano je u riječima pijeteta poginulim hrvatskim braniteljima.

Treba posebno naglasiti da je u Hrvatskoj tijekom vojno redarstvene akcije „Oluja“ poginulo 47 hrvatskih branitelja a najviše njih 19 iz 133. brigade HV i to upravo u Zalužnici.

U organizaciji braniteljskih udruga UHDDR Otočac, HVIDRA Otočac, Udruga 133.br.ZNG Otočac, Udruga PJP „SOKOLOVI“-Sinac 1991., Braniteljska udruga „Glavičica“ Čovići a pod pokroviteljstvom grada Otočca upriličen je malonogometni turnir „Oluja 95 –Otočac 2012.“.

Dražen Prša