19. KUD-ova na 12.smotri folklora

7

Na 12. smotri folklora Ličko – senjske županije Otočac je  ugostio  devetnaest kulturno umjetničkih društava iz svih regija Hrvatske.Svečani mimohod započeo je u 17.00 sati glavnom gradskom prometnicom od Osnovne škole do zgrade GPOU-a.  Smotru su  posjetili i mnogi čelni ljudi, tu je bio i Milan Jurković župan Ličko-sensjki,  Mario Barković gradonačelnik Otočca, Marta Grgurić dogradonačelnica Gospića, načelnika Općine Lovinac Danijel Jurjević, načelnika Općine Vrhovine Milorad Delić, te ostali županijski i gradski čelnici.

Ususret otvaranju 12.Smotre folklora gradonačelnik dip.ing.Mario Barković je kazao:  Srce mi jače kuca kada vidim i čujem ovoliko pjesme, plesa i ljubavi prema svom narodu. Tradiciju uvijek treba njegovati, stoga ovo danas, kada gledam, vrijedi svakog truda i uložene kune.

Oglas

– Iako nema sunca, sunce nam grane čim vidimo ovoliko folklorne raznolikosti na jednom mjestu. Nisam siguran gdje bi prezentirali svoju tradiciju da ne postoji ova smotra, stoga ju moramo njegovati, a to će Ličko – senjska županija sigurno i činiti. Velike čestitke pridajem otočkom Gradonačelniku koji je digao Grad Otočac kulturno i umjetnički, kazao je ličko – senjski župan Milan Jurković, nakon čeka je svečano otvorio smotru.

Sva kulturno-umjetnička društva  prošetala su glavnom gradskom prometnicom i pokazali svoja umijeća na daskama pozornice. Njihove nastupe su pratili članovi povjerenstva koji kontinuirano bilježe njihov napredak svake godine. Predsjednik povjerenstva bio je poznati etnolog mr. sc. Joško Ćaleta s Instituta za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba. Po završetku nastupa organiziran je okrugli stol za sve predstavnike društava, gdje je svatko dobio ponaosob pohvale i kritike o svom nastupu.

Smotru je upotpunila  i revija manekenki GPOU, koje su nosile odjeću s izvornim hrvatskim motivima etno trgovine ‘Mara’ iz Zagreba, vlasnice Vesne Milković.

Pjesma i ples nisu prestali završetkom nastupa folklornih društava, pojedini KUD-ovi rasporedili su se po gradskim terasama gdje su zabavljali okupljene, a  koncert tamburaškog sastava ‘Kočije’ iz Valpova bio je ispred zgrade GPOU-a .

Smotra je održana pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, Ličko-senjske županije i Grada Otočca. Medijski pokrovitelj Hrvatski radio Otočac.

I.B.