20 godina Zavoda za javno zdravstvo LSŽ

ZZJZ Ličko senjske županije

Kako smo već javljali obilježavanje  20 godina osnutka i rada Zavoda za javno zdravstvo Ličko-senjske županije bit će u mjesecu studenom u znaku korisnih akcija. Tim povodom su  pozvali građane na preventivnu javnozdravstvenu akciju besplatnog testiranja na virus Hepatitisa C (brzi test iz sline) te preglede jetre Fibroscan uređajem Hrvatskog društva za bolesti jetre „Hepatos“, uz stručno savjetovanje infektologa iz Općih bolnica Zadar i Gospić, kao i  epidemiologa Zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

Akcije će se održati u vremenu od 11 do 15 sati  na sljedećim lokacijama:

Nastavak ispod oglasa

-Gospić/ u krugu Zavoda za javno zdravstvo, Senjskih žrtava 2, ponedjeljak 6. studenoga

-Otočac/ u krugu ispostave Zavoda za javno zdravstvo, Kralja Zvonimira 17, utorak 7. studenoga

-Senj/ u krugu Doma zdravlja, Stara cesta 43, srijeda 8. studenoga

-Novalja/ u krugu Doma zdravlja, Špital 1, četvrtak 9. studenoga.

S obzirom na vremenski ograničeni broj pregleda, molimo da rezervirate svoj termin na broj 095/ 757 4455 radnim danom od 8 do 14 sati.

Virusni hepatitis virusna je upala jetre koja dovodi do oštećenja ili uništenja jetrenih stanica. Može biti kratkotrajan, a u slučajevima trajanja dulje od šest mjeseci, postaje kronično oboljenje. U slučaju neliječenja, hepatitis C (HCV) uvjetuje postupnu progresiju bolesti, od faze akutnog do faze kroničnog hepatitisa, pa sve do razvoja ciroze jetre i njezinih kasnih komplikacija i zatajenja ili razvoja karcinoma jetre. Virus se prenosi direktnim kontaktom sa zaraženom krvi, a većina osoba zaraženih hepatitisom nema nikakvih simptoma. Prema epidemiološkim procjenama, Republika Hrvatska ubraja se u zemlje s niskom incidencijom hepatitisa, godišnje se dijagnosticira između 100 i 200 novooboljelih. Na svjetskoj razini, stotine milijuna ljudi je zaraženo virusnim hepatitisom, te se smatra jednim od vodećih uzroka smrti od zaraznih bolesti na globalnoj razini. Upravo zbog toga ovakvom screening aktivnosti želimo podići svijest o hepatitisu kao javnozdravstvenom problemu, dijagnosticirati bolest u ranoj fazi, ali i naglasiti činjenicu da je Hrvatska danas po dostupnosti lijekova i mogućnosti liječenja hepatitisa u rangu najrazvijenijih zemalja Europske unije.

ZJZ/L. O.