24. godine od pogibije Mate Devčića, Tome Dujmovića i Petra Rožmana

0

Mate Devčić, Tomo Dujmović i Petar Rožman na današnji dan, 13. listopada 1991. godine kao pripadnici voda Vojne policije HV, u tadašnjem neprijateljskom uporištu Staro selo izgubili su živote braneći oltar Domovine. Njih su iz zasjede mučki ubili pripadnici srbočetničkih formacija.
Njihovi suborci, obitelji, predstavnici grada Otočca, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, obilježili su 13. listopada 2015. kao dan sjećanja na trojicu hrvatskih vitezova koji su svojim životima utkali temelje slobodne države Hrvatske.
Na mjestu pogibije, kod spomen obilježja u Starom Selu, dužan pijetet odali su, vijence položili i svijeće zapalili nekadašnji pripadnici Voda vojne policije, gradonačelnik Otočca i njegov zamjenik Stjepan Kostelac i Nenad Janković, predsjednik GV Otočca Slaven Prpić, savjetnik gradonačelnika Milan Tomaić, saborski zastupnik Milan Jurković, obitelj poginulih te predstavnici MUP-a i DVD-a Otočac.
Ispred Udruge veterana vojne policije Podružnice Ličko senjske županije sjećanje na dan 13. Listopada 1991. godine evocirao je Milan Grahovac – Milić, koji je kazao su on i njegovi suborci iz tadašnjeg samostalnog voda vojne policije Otočac bili izloženi neprijateljskoj vatri zajedno sa Matom, Tomom i Petrom, te da je po nečijim proračunima tog dana prije 24 godine njih 30 trebalo ostati na ovom mjestu. Obveza je svih nas čuvati sjećanje na naše poginule vitezove koji su svojim životima utkali temelje današnje Domovine, kazao je Milan Grahovac.
O tadašnjem danu prije 24 godine govorio je i umirovljeni pukovnik HV Davor Peitel koji je između ostalog kazao da je na današnji dan prije 24 godine započela akcija kodnog naziva „Drenjula“.
„Na ovom pravcu oslobađanja Starog Sela zadaće su izvršavali Vod vojne policije i trebao je Vod specijalne policije. Pri izvršavanju ove zadaće došlo je do stradavanja i pogibije pripadnika Voda vojne policije ali i do stradavanja i drugih pripadnika I. i II. Satnije bojne ZNG-a na području Drenova Klanca. Na svu sreću u Drenovom Klancu obim stradavanja nije bio ovakav kao ovdje, ali je 6 pripadnika ZNG-a u Drenovom Klancu ranjeno“ – kazao je pukovnik Peitel.
Naglasio je da je ovo trenutak kada se treba prisjetiti i onih koji su u tim kritičnim trenutcima ne žaleći svoj život, došli pomoći stradalima.
„Želim se prije svega zahvaliti gospođi Zdenki Orešković koja je pokazala izuzetnu hrabrost, koja je zajedno sa našim Milanom Jurkovićem u kamionu, bez ikakve zaštite i naoružanja, golim srcem došla iskazati ljubav prema tim ljudima, dajući nesebičnu pomoć ljudima koji su teško stradali. Svima vam zahvaljujem u nadi da se žrtva ove naše trojice suboraca i prijatelja neće nikada zaboraviti ali i onih koji su svojim herojskim činom došli odmah pomoći stradalima i ugroženima“ – kazao je pukovnik Davor Peitel.
Riječ molitve kod spomen obilježja u Starom Selu održao je župnik otočki Tomislav Šporčić.

Dražen Prša